ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου βραβεύτηκε στο 68ο Φεστιβάλ Καννών

Το 68ο Φεστιβάλ Καννών ρίχνει αυλαία απόψε με την απονομή των βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο γαλλικό θέρετρο και την προβολή της ταινίας λήξης La Glace et le Ciel (Ice and the Sky) του Λικ Ζακέ. Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, η πρώτη ταινία Έλληνα δημιουργού που συμμετέχει στο Επίσημο Διαγωνιστικό από το 1998 (και τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου για το Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα) κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής (ουσιαστικά το τρίτο κατά σειρά σημασίας βραβείο), επαληθεύοντας τα προγνωστικά που μιλούσαν για κάποια σημαντική διάκριση από τη στιγμή που προβλήθηκε.  
Ο Έλληνας σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε την επιτροπή, τον Τιερί Φρεμό και τον Ευθύμη Φιλίππου - δηλώνοντας πως χωρίς την δική του συμμετοχή δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία, τους συμπαραγωγούς του απ’ όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του.
Στην τελετή απονομής των βραβείων, η κριτική επιτροπή των Τζόελ και Ίθαν Κοέν επέλεξε να βραβεύσει με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ.

Η Εμανουέλ Μπερκό παρέλαβε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (για την ταινία  «Mon Roi») κλαίγοντας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Μαϊγουέν για τον αντικομφορμισμό της καθώς και τον Βενσάν Κασέλ για την υποστήριξη και τη γενναιοδωρία του.

Τιμητικό βραβείο, για το σύνολο του έργου της, δόθηκε στην  Ανιές Βαρντά, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο και μόλις η τέταρτη δημιουργός μετά τους Γούντι Άλεν (2002), Κλιντ Ίστγουντ (2009) και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (2011). Η διάκριση αυτή απευθύνεται σε σκηνοθέτες των οποίων το έργο έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, αλλά δεν έχουν τιμηθεί ποτέ με Χρυσό Φοίνικα.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας
«Dheepan», του Ζακ Οντιάρ

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Χου Χσιάο-Χσιέν, «Assassin»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Son of Saul» (Ο γιος του Σαούλ), του Λάζλο Νέμες

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Βενσάν Λεντόν, «Ο Νόμος της Αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Εξ ημισείας στη Ρούνι Μάρα για το «Carol» και την Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi» της Μαϊγουέν

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
«Chronic», Μισέλ Φράνκο

Βραβείο της Επιτροπής
«The Lobster», Γιώργος Λάνθιμος

Χρυσή Κάμερα
«La Tierra y la Sombra» (Land and shade), του Σεσάρ Ασεβέδο

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας

«Waves '98», του Ελί Νταγκέρ.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes