ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Μια έκθεση ανατομίας στη Ζάκυνθο «κέρδισε» τους ΝΥ Times

Ανάμεσα στις επιλογές του συντάκτη των τεχνών για την επόμενη εβδομάδα, ο αναγνώστης έχει και ως επιλογή, να ... πεταχτεί ως την Ζάκυνθο για να δει από τις 4 ως και τις 8 Σεπτέμβρη την έκθεση «Vesalius Continuum and Fabrica Vitae.

Ξυλοτυπίες που παρουσιάζουν τις ιατρικές διχοτομήσεις δείχνουν μια σύγχρονη ματιά της κλασσικής τεχνικής της ιατρικής ανατομίας, μέσα από την τέχνη. Με αφορμή τα 500 χρόνια από τα γεννέθλια του Vesalius, διοργανώνεται ένα συνέδριο και μια έκθεση στο νησί της Ζακύνθου, και έρχεται και στην επιφάνεια το ζήτημα που έχει προκύψει από πρόσφατες επιθυμίες που ακούγονται στο νησί (όπου είναι ενταφιασμένος) να χρησιμοποιηθεί το λείψανο του για να φτιάξουν μια προτομή καθ' εικόνα και ομοίωση του στο νησί.κάτι που όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, «είναι σίγουρα κάτι που θα άρεσε πολύ στον Vesalius».
Η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Ο Ανδρέας Βεσάλιος (Andreas Vesalius ή Andries van Wesel, 31 Δεκεμβρίου 1514 - 15 Οκτωβρίου 1564) ήταν Φλαμανδός ανατόμος. Διάσημη είναι η πραγματεία του De humani corporis fabrica libri septem (1543 Περί της κατασκευής του ανθρώπινου σώματος, το οποίο και εικονογραφήθηκε από τον ζωγράφο Γιαν Βαν Κάλκαρ). Ήταν η πρώτη περιγραφή του ανθρώπινου σώματος, η οποία διόρθωνε τα λάθη του Γαληνού. Πέθανε στη Ζάκυνθο. Η ημερομηνία θανάτου του με το νέο ημερολόγιο είναι η 15 Οκτωβρίου 1564. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες όταν το Βέλγιο ήταν τμήμα ακόμη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σπούδασε ιατρική στη Λουβαίν και στο Παρίσι. Αργότερα έγινε αυτοκρατορικός γιατρός στην Ισπανία και καθηγητής στην Πάντοβα.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes