ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Γιαν Φαμπρ: Τον Μάρτιο του 2022, η δίκη του για σεξουαλική παρενόχληση

 Ο Βέλγος εικαστικός, σκηνοθέτης και χορογράφος Γιαν Φαμπρ θα δικαστεί το επόμενο έτος με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και της απρεπούς επίθεσης, μετά από τριετή έρευνα που διεξήγε το Auditorat du travail d’Anvers, δικαστήριο που ειδικεύεται στις εργασιακές διαφορές. Ένα ποινικό δικαστήριο στην Αμβέρσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δύο ημέρες –την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Ο Φαμπρ αρνείται όλες τις κατηγορίες. Troubleyn Τον Σεπτέμβριο του 2018, το φλαμανδικό υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία χορού του Φαμπρ, Troubleyn, αφού αρκετοί πρώην ερμηνευτές κατηγόρησαν τον καλλιτέχνη για σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Είκοσι πρώην χορευτές, 12 εκ των οποίων ανώνυμα, φέρεται σε επιστολή που εστάλη στο ολλανδικό περιοδικό τέχνης και κριτικής «Rekto: Versoνα» καταγγέλλουν ότι ταπεινώθηκαν και εκφοβίστηκαν. Στην επιστολή τους ανέφεραν ότι όταν αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπειρίες και μαρτυρίες σχετικά με τη θητεία τους στην Troubleyn, κατανόησαν ότι είχαν οδηγηθεί σε αντιεπαγγελματικές και ακατάλληλες πρακτικές σχέσεων στον χώρο εργασίας για δεκαετίες. Η απάντηση της εταιρείας Troubleyn που δημοσιεύτηκε στο «Rekto: Verso», με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2018, λέει: «Λυπούμαστε για αυτήν την επίθεση μέσω των μέσων ενημέρωσης, καθώς αυτό αποτελεί αθέμιτη δημόσια δίκη. 

Ο Γιαν Φαμπρ ντροπιάζεται δημόσια χωρίς καμία μορφή υπεράσπισης, βάσει ανώνυμων μαρτυριών και ισχυρισμών που είναι δύσκολο να επαληθευτούν. Στην Troubleyn υπάρχει μια σαφής γραμμή: όλα πρέπει να συμβούν με αμοιβαία συναίνεση και σεβασμό. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θεωρούνται από τον ίδιο ως ακατάλληλη συμπεριφορά. Η εταιρεία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ότι συγκαλύπτεται η ακατάλληλη συμπεριφορά». 

Η δικηγόρος του Φαμπρ δήλωσε ότι ο πελάτης της είναι ανακουφισμένος που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στα δικαστήρια και ότι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. Τον Μάιο του 2018, ο Φαμπρ  έδειξε μια σειρά γλυπτών στο Galerie Templon στο Παρίσι σε μια παράσταση με τίτλο «Belgian Sexual Folklore». Η έκθεση περιελάμβανε γλυπτά φτιαγμένα από πρώην εκκλησιαστικά αντικείμενα και εφήμερα που βρέθηκαν σε σοφίτες ή πωλήσεις σε σοφίτα, ενώ άλλα έργα αντανακλούσαν τις καρναβαλικές και θεατρικές παραδόσεις του Βελγίου, όπως ένα όργανο 100 ετών, διακοσμημένο με φαλλούς. Ο Γιαν Φαμπρ, γεννημένος τον Δεκέμβριο 1958 στην Αμβέρσα, χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών και θεατρικός σκηνοθέτης, είναι γνωστός για την προκλητική τέχνη του που περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας. Οι υποστηρικτές του τον πιστώνουν με τη ριζική ανανέωση της σκηνής, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για προκλήσεις άνευ λόγου. Είχε προκαλέσει σκάνδαλο το 2005 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με δύο θεάματα με τίτλο «Η ιστορία των δακρύων» και «Είμαι αίμα».

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes