ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μόνος στο Φάρο βλέποντας ταινίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το μεγαλύτερο γεγονός για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στη Σκανδιναβία,  διοργανώνει μια από τις  πιο ιδιαίτερες εμπειρίες για τις προβολές των Φεστιβάλ σε περίοδο κορωνοϊού, απομονώνοντας έναν ενθουσιώδη κινηματογραφόφιλο στο σκοτεινό νησί του φάρου της Βόρειας Θάλασσας, Πάτερ Νόστερ.

Εκεί, εντελώς μόνος, χωρίς iPhone ούτε καν βιβλίο, θα παρακολουθήσει τις 60 πρεμιέρες του Φεστιβάλ για μια εβδομάδα.

Παράλληλα, δύο άλλες αποκλειστικές προβολές για ένα άτομο θα πραγματοποιηθούν σε δύο εμβληματικούς χώρους στο Γκέτεμποργκ: το Scandinavium, έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους εκδηλώσεων της Σουηδίας, που φιλοξενεί τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Χόκεϊ επί πάγου και τον κινηματογράφο Draken.  Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ θα είναι εντελώς εικονικό και οι ταινίες του θα προβάλλονται μόνο σε ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο.

Η εμπειρία, που αποκαλείται «The Isolated Cinema», κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ. Σε αυτό, μια νεαρή γυναίκα αποστέλλεται στο νησί, με  μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, με το κτήριο να φαίνεται σε αυτό.  Εκεί μόνη, περπατά προς τον φάρο, ανακαλύπτοντας ένα κόκκινο χαλί που βρίσκεται κατά μήκος του μονοπατιού. Μπαίνει στο φάρο, καθώς η μουσική του θρησκευτικού τόνου χτυπά στο soundtrack. Η πόρτα κλείνει απότομα πίσω της. «Χωρίς τηλέφωνο. Χωρίς φίλους. Χωρίς οικογένεια. Κανένας. Αλλά μόνο εσύ. Και 60 πρεμιέρες ταινιών».

 «Η ιδέα του ''Απομονωμένου  Κινηματογράφου'' (Isolated Cinema) προέρχεται από την επιβολή πιο αυστηρών κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια για τα σουηδικά κινηματογραφικά θέατρα, δήλωσε ο Γιόνας Χόλμπεργκ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ.

«Έχουμε δει νέους τύπους ταινιών να έχουν απήχηση αυτήν την περίοδο αποκλεισμού και να έχουν διαφορετικό νόημα. Μια σκηνή, στην οποία οι άνθρωποι αγκαλιάζουν έναν ξένο φαντάζει πολύ διαφορετική σε μια περίοδο που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Θα είναι μια παράξενη εμπειρία, η προβολή ταινιών για έναν θεατή, είπε ο Γιόνας Χόλμπεργκ, αλλά αυτό είναι επίσης μέρος του νέου κόσμου στον οποίο βρισκόμαστε, τα μέρη που φημίζονται για το ότι είναι γεμάτα κόσμο και ζωή είναι τώρα ξαφνικά κενά.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ του 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes