ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

«Πληγωμένος» ο κόσμος του Πολιτισμού στη Γαλλία

Βαρύ πλήγμα δέχεται και στη Γαλλία ο Πολιτισμός εξαιτίας του κορωνοϊού. Κινηματογράφοι, θέατρα και Μουσεία δεν θα ανοίξουν ξανά στις 15 Δεκεμβρίου όπως ήταν το αρχικό πλάνο, με τους ανθρώπους του Πολιτισμού να διαμαρτύρονται έντονα, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση πως «προτιμά το εμπόριο από τον Πολιτισμό».

«Θα επανεκτιμήσουμε και θα αναλύσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς ο κόσμος του πολιτισμού είχε ήδη οργανωθεί για το επικείμενο άνοιγμα.

 «Δεν έχουν καν μπει στον κόπο να μιλήσουν μαζί μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Νικολά Ντυμπούργκ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων (Syndeac). «Ενημερωθήκαμε πέντε μέρες νωρίτερα για αυτήν την απόφαση. Όλη η δουλειά που έχουμε κάνει ήταν άδικος κόπος».

Ο Ντιμπούργκ που διευθύνει το Théâtre la Vignette στο Μονπελιέ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία: «Οι χώροι του πολιτισμού, τα σινεμά, τα θέατρα, σέβονται τις οδηγίες προφύλαξης. Αντιθέτως, καθημερινά οι άνθρωποι στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Εθνική Ομοσπονδία Γαλλικών Κινηματογράφων (FNCF). O Μαρκ-Ολιβιέ Σεμπάγκ, γενικός εκπρόσωπος του FNCF επεσήμανε πως είναι παράλογο να απαγορεύεται το άνοιγμα των καλλιτεχνικών χώρων, ενώ δεν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα προστασίας στα καταστήματα και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Τηρούμε όλους τους κανόνες. Η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη, δεν υπήρξαν μολύνσεις σε θέατρα ή κινηματογράφους. Θα βρουν απέναντί τους όλη την κοινότητα του Πολιτισμού», προειδοποίησε.

Ομοίως και η εταιρεία διανομής Le Pacte, δημοσίευσε στο twitter βίντεο με πολίτες συνωστισμένους σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εμπορικά κέντρα, έχοντας ως μήνυμα «Ανοίξτε τους κινηματογράφους μας».

«Μας παγίδευσαν μία φορά, δεν θα τα καταφέρουν και δεύτερη», αντέδρασε ο Μπερτράν Ταμάν, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Θεάτρων. «Κανένας δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ για πρόβες και στήσιμο παραστάσεων που δεν πρόκειται να ανέβουν καν».

Μόνο ο Ματιέ Κασοβίτς, σκηνοθέτης της Αμελί και του Μίσους, φάνηκε να συμφωνεί με τα μέτρα: «Δεν χρειαζόμαστε ανοιχτούς αυτούς τους χώρους τώρα. Δείτε ταινίες στην τηλεόραση», δήλωσε, προκαλώντας τον θυμό των συναδέλφων του.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes