ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ιταλία - Νότια Κορέα, άλλοι αριθμοί, άλλη τακτική

Στην Ιταλία, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και περισσότεροι από 1.000 έχουν πεθάνει εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Στη Νότια Κορέα, η οποία επλήγη από τη νόσο περίπου την ίδια περίοδο, έχουν τεθεί σε καραντίνα μόνο μερικές χιλιάδες πολίτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι. Καθώς ο Covid-19 διασπείρεται με ραγδαία ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη, οι περιπτώσεις δύο διαφορετικών χωρών σηματοδοτούν ένα επικείμενο πρόβλημα για τις χώρες που τώρα έρχονται στην ίδια θέση. 
Ο έλεγχος σε κάθε ασθενή αναμφισβήτητα δεν είναι πρακτική λύση. Εφόσον όμως οι αρχές δεν μπορούν να βρουν έναν τρόπο να διαπιστώσουν πόσο εκτεταμένη είναι η μόλυνση, μέχρι στιγμής η καλύτερη απάντησή τους είναι η απομόνωση.
Στην Ιταλία, αρχικά οι εξετάσεις για τον Covid-19 διεξάγονταν ευρέως. Στη συνέχεια οι αρχές επικεντρώθηκαν σε μία περιοχή. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα μία ολόκληρη χώρα σε μία ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία. Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος ταλαιπωρείται από κρυολόγημα, έδωσε την περασμένη Κυριακή την ευλογία του μέσω Διαδικτύου δηλώνοντας «εγκλωβισμένος στη βιβλιοθήκη».
Στη Νότια Κορέα, οι αρχές επέλεξαν άλλη προσέγγιση στο ανάλογου μεγέθους πρόβλημα. Εξετάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για λοιμώξεις και εντοπίζουν δυνητικούς φορείς σαν ντετέκτιβ με εργαλεία τα κινητά τηλέφωνα και τη δορυφορική τεχνολογία.
Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η άμεση σύγκριση των αριθμών. Αρκετοί ωστόσο συμφωνούν ότι η σημαντική διαφορά στις δύο χώρες προσφέρουν ένα χρήσιμο συμπέρασμα: οι συνεχείς εξετάσεις αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού.
Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κόνιντζικ, ανώτερο μέλος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, οι εξετάσεις σε ευρεία κλίμακα μπορούν να δώσουν στις χώρες μια καλύτερη εικόνα της έκτασης της νόσου. Όταν οι εξετάσεις σε μια χώρα είναι περιορισμένες, επισημαίνει, οι αρχές πρέπει να αναλάβουν πιο δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την κίνηση των ανθρώπων. Ο Κόνιντζικ εκφράζει επίσης τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις του για τις καραντίνες. «Η Κίνα το έκανε, γιατί είναι σε θέση να το κάνει. Ο πληθυσμός της συμμορφώνεται σε αυτό», τονίζει.
Η Σεούλ υποστηρίζει ότι βασίζεται στα διδάγματα από την επιδημία του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS) το 2015. Έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα εξετάσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται άνθρωποι με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σε θέση να διασπείρουν τον κορωνοϊό.
Επιπλέον, ένα σύστημα δεδομένων οδηγεί τις υγειονομικές αρχές στους ασθενείς εκείνους που κρίνεται απαραίτητο να εξεταστούν για τον Covid-19. Όσοι βρίσκονται θετικοί, παραμένουν σε απομόνωση και παρακολουθούνται εξ αποστάσεως είτε μέσω μίας εφαρμογής είτε με τηλεφωνικές κλήσεις έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε νοσοκομείο.
Η προσέγγιση της Νότιας Κορέας ασφαλώς δεν είναι τέλεια και έχει κόστος όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας. «Η αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους ασθενείς συμπίπτει πάντα με ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής», σημειώνει ο Τσόι Τζέγουκ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Η αποκάλυψη των πληροφοριών «πρέπει να περιορίζονται αυστηρά» στις κινήσεις των ασθενών και «δεν πρέπει να αφορά την ηλικία τους, το φύλο τους ή τους εργοδότες τους», τονίζει.

Reuters

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes