ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Το Μουσείο Κοτσανά υποδέχεται τον Μάρτιο με εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια!

Το Μουσείο Κοτσανά υποδέχεται την άνοιξη, την πιο όμορφη εποχή του χρόνου με αποκριάτικη διάθεση και παιχνιδιάρικα συναισθήματα προσφέροντας αμέτρητες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και συμμετοχικής δημιουργίας! Εσείς θα αδράξετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στο Μουσείο; 
Παιδιά και γονείς θα γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια, μαγικές εικόνες, χρώματα, αποκριάτικες κατασκευές και «επαναστατικές» ιδέες που θα ηλεκτρίσουν την φαντασία τους!

Κυριακή 1/3, 12:00 μ.μ.
Απόκριες με την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα! 
(διάρκεια 60', κόστος 10 ευρώ, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
-          Πετούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αετό;
-          Τι ήταν η Ιπτάμενη Περιστερά;
-           Μπορούμε σήμερα να την ξαναδούμε να πετάει;
Κατασκευάστε και πετάξτε τον πιο εντυπωσιακό τεχνολογικό «αετό»!
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα, μια αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή του 4ου π.Χ. αιώνα και στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τον δικό τους χειροποίητο «αετό» εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με τη χρήση πρωτότυπων υλικών, η Ιπτάμενη Περιστερά θα πραγματοποιήσει και πάλι, με «πιλότο» το κάθε παιδί ξεχωριστά, το δικό της ταξίδι, 25 αιώνες μετά την κατασκευή της από τον εφευρέτη της Αρχύτα, τον διάσημο Ταραντίνο φιλόσοφο, μαθηματικό και μηχανικό.
Μια μοναδική εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους που αποτελεί, παράλληλα και μύηση στις εκπληκτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων! 

Κυριακή 8/3, 12:30 μ.μ.
Οι Τρεις Γυναίκες: Τέχνη – Θρησκεία – Επιστήμη! | Το Μουσείο Κοτσανά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!
(διάρκεια 60', κόστος 5 ευρώ |  Η Εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε γυναικείο κοινό!)
Τέχνη, Θρησκεία, Επιστήμη: Στις 8 Μαρτίου το Μουσείο Κοτσανά υμνεί τη γυναίκα και μας θυμίζει μερικά από τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά επιτεύγματά της ανά τους αιώνες μέσω μιας πρωτότυπης εμπειρίας επίσκεψης.
Με μια διαδραστική διαδρομή στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας πραγματοποιούμε ένα διδακτικό ταξίδι στον χρόνο που μας αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα του ρόλου των γυναικών διαχρονικά.  
Με αφετηρία τρεις έννοιες γένους θηλυκού: την Επιστήμη, την Τέχνη και την Θρησκεία - ανακαλύπτουμε προσωπικότητες που ξεχώρισαν στο παρελθόν για την ζωή και τα επιτεύγματά τους και άλλες που διαπρέπουν στο παρόν. Συνοδοιπόρος σε αυτή τη συναρπαστική εξερεύνηση … μα φυσικά η Τεχνολογία!

Κυριακή 8/3, 12:30 μ.μ.
Μικροί Εφευρέτες «Έτη Φωτός» Μπροστά! | Διαδραστικό & βιωματικό εργαστήρι για το φως, με αφορμή την έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον».
(διάρκεια 60', κόστος 8 ευρώ | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
Νίκολα Τέσλα! Ένας εφευρέτης «έτη φωτός» μπροστά από την εποχή του!
Οι μικροί μας εφευρέτες με αφετηρία τις πρωτοποριακές ιδέες του Νίκολα Τέσλα θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του φωτός και του φωτισμού και μέσω ενός βιωματικού – διαδραστικού εργαστηρίου:
ü  Θα γνωρίσουν τις εφαρμογές φωτισμού στη σύγχρονη εποχή
ü  Θα μάθουν για το φωτισμό πόλεων και θα ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με το θέμα της φωτορύπανσης
ü  Θα ανακαλύψουν στην πράξη βασικές έννοιες φωτισμού
ü  Θα μάθουν για τις πηγές τεχνητού φωτισμού
ü  Θα πειραματιστούν με υλικά φωτισμού 
ü  Θα μελετήσουν το λευκό φως
ü  Θα δημιουργήσουν χρωματιστό φως
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι μικροί μας φίλοι θα είναι πανέτοιμοι να δημιουργήσουν τις δικές τους ξεχωριστές εφευρέσεις που θα είναι σίγουρα «έτη φωτός» μπροστά από την σημερινή εποχή!


Κυριακή 15/3, 12:30 μ.μ.
Γλυπτά «Ηλεκτροφόρα»! | Διαδραστικό & βιωματικό εργαστήρι, με αφορμή την έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον».
(διάρκεια 60', κόστος 8 ευρώ | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
Σχεδιάζω – Δημιουργώ – Καινοτομώ!   
-          Πόσο εύκολο είναι να γίνεις ταυτόχρονα σχεδιαστής, γλύπτης και μηχανικός;
-          Τι συμβαίνει όταν βάζουμε μια δόση ηλεκτρισμού στην πλαστελίνη μας; 
-          Πόσο φωτεινό μπορεί να γίνει το γλυπτό μας;
Αν θες να γνωρίσεις τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, πάρε μέρος στην πιο ενδιαφέρουσα «επικίνδυνη» αποστολή με….αγώγιμη πλαστελίνη που θα σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του εναλλασσόμενου ρεύματος και των εφευρέσεων του ιδιοφυούς Νίκολα Τέσλα!
Κυριακή 22/3, 12:30 μ.μ & 13:30.
Σύνθημα εκκίνησης η Ύσπληγα! | Και φέτος τρέχω στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας και ανακαλύπτω την αθλητική τεχνολογία στο Μουσείο Κοτσανά!
(διάρκεια 60', κόστος 5 ευρώ | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού – Έφηβοι - Ενήλικες)
-          Πόσο σημαντικοί ήταν άραγε οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα;
-          Ήταν άραγε το μοναδικό αθλητικό γεγονός μεγάλης σημασίας;
-          Πόσο έμοιαζε ο εξοπλισμός των Αρχαίων Ελλήνων με τους σημερινούς αθλητές;
-          Τι εργαλεία είχαν για να είναι δίκαιοι οι αγώνες πριν την εμφάνιση των διαιτητών;
 Αυτά είναι μονάχα κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο Κοτσανά.
Στη μόνιμη έκθεση «Αρχαία Ελλάδα-Οι απαρχές των Τεχνολογιών» στο Μουσείο Κοτσανά, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε λειτουργικά εκθέματα σχετικά με την Αθλητική Τεχνολογία. Επιπλέον θα ανακαλύψετε πώς οι πιο σημαντικοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα, σε συνδυασμό με την επιστήμη της αστρονομίας, των μαθηματικών και της μηχανικής, δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας!

Τετάρτη 25/3, 13:00 
΄21 Επαναστατικές Στρατηγικές! | Το Μουσείο Κοτσανά γιορτάζει την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου!
Επικοινωνία – Άμυνα – Επίθεση από την Αρχαιότητα έως τη Νεότερη Ιστορία
(διάρκεια 60', κόστος 5 ευρώ | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού – Έφηβοι - Ενήλικες)
Από την κρυπτογραφία και τα παιχνίδια στρατηγικής της Αρχαιότητας, μέχρι το καριοφίλι και τα πολεμικά πλοία της Επανάστασης, ομοιότητες και διαφορές διαμορφώνουν ένα μοναδικό σκηνικό που αφηγείται την Ιστορία της χώρας μας!
Μια «επανασταστική» θεματική ξενάγηση θα περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Κοτσανά για να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις στρατηγικές των αρχαίων Ελλήνων και των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, με βάση τα διαδραστικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του.
Σημαντικοί σταθμοί και πτυχές των ελληνικών στρατηγικών επικοινωνίας, άμυνας και επίθεσης θα αποκαλυφθούν μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι στο χρόνο «εν καιρώ πολέμου», που θα αναδείξει αμυντικές και όχι μόνο πρακτικές που επιβίωσαν ανά τους αιώνες.

Κυριακή 29/3, 12:00 
Μια σταγόνα νερού στον κόσμο της Τεχνολογίας! | Βιωματικό Εργαστήρι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
 (διάρκεια 90', κόστος 8 ευρώ | Παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού)
-          Αρκεί άραγε μια μόνο σταγόνα για να ξεκλειδώσει τον κόσμο της Τεχνολογίας;
-          Τι γυρεύει το νερό στο ξυπνητήρι του Πλάτωνα;
-          Τι έχει να μας πει για όσα είδε μέσα στην κούπα του Πυθαγόρα; 
-          Ποιες ιστορίες μπορεί να μας διηγηθεί από τη συνάντησή του με τον Αρχιμήδη;  Και πώς άραγε να κυλούσε μέσα από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου;
-          Έτοιμοι για το πιο συναρπαστικό υδάτινο ταξίδι;
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού,  θα συναντήσουμε μυθικά πλάσματα όπως τις Νηρηίδες, τον Τρίτωνα, τον Νερουλά και τις Γοργόνες και θα ψάξουμε παρέα για το αθάνατο νερό! Θα παίξουμε με αινίγματα και πειράματα, θα χρωματίσουμε τις υδρίες και τις στάμνες μας, θα τραγουδήσουμε την Περπερούνα, και όχι μόνο ...!
Το νερό μάς αφηγείται το θαυμαστό ταξίδι του στο πέρασμα του χρόνου μέχρις ότου να συναντήσει μερικούς από τους ευφυέστερους αρχαίους Έλληνες εφευρέτες και να συνεχίσει τη διαδρομή του μέχρι το σήμερα!
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
v  Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη της δράσης/εργαστηρίου.
v  Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:
211 411 0044 & 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.
v  Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Κυριακή 8/3, 10:30 π.μ.
 «Ψυχαγωγικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο ἀήρ+ὕδωρ!».
Aπό το πρώτο «συντριβάνι» ...µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας!
Οι συμμετέχοντες θα µπορέσουν µέσα από την πρακτική εφαρµογή  συγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.

-          Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη;
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσουν το πρώτο συντριβάνι που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό!!!

Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Δώρο: Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος!


Κυριακή 15/3, 10:30 π.μ.
«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
 (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα χάρτινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!

Κυριακή 29/3, 10:30 π.μ.
«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».
Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του!
 Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.
Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!



Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα σταθερά Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

v  Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
v  Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
v  Διάρκεια: 60 λεπτά.
v  Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)
v   Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
v  Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.



«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι,
10671, Αθήνα
T.: 211 411 0044
6907292002
kotsanas.com

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»
ΑΠΟ ΤΟ
EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes