ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Circular Cultures: Διήμερο αφιερωμένο στην καινοτομία και την κυκλική οικονομία της μόδας

Το Ίδρυμα Ωνάση θέτει την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της αποστολής του και διοργανώνει ένα διήμερο αφιερωμένο στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τις νέες κατευθύνσεις στην κυκλική οικονομία της μόδας, μέσα από το πρίσμα των εναλλακτικών υλικών, μοντέλων, πρακτικών, και ιδεών, σε συνεργασία με το British Council, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση [λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα]. 
Το πρόγραμμα «Circular Cultures», που πραγματοποιείται στη Στέγη στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, που ξεκίνησε με το συνέδριο «Crafting the Future» το 2019, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό design και τη βιώσιμη μόδα. Ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, επιδείξεις υλικών και πρακτικών, πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια που έχουν στόχο τη διερεύνηση  της κυκλικής οικονομίας μέσω του ολιστικού φακού του κυκλικού σχεδιασμού - μέσω των τεχνών, της δημιουργικότητας και της κοινωνικής καινοτομίας.
Ερευνητές, σχεδιαστές, Καθηγητές Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, επικοινωνιολόγοι από Οργανισμούς, όπως το University of the Arts του Λονδίνου, το Royal College of Art του Λονδίνου, το V&A Museum του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Brighton, το Συμβούλιο Αποβλήτων και Ανακύκλωσης του Λονδίνου, το European Fashion Heritage Association κ.α.  βοηθούν στην κατανόηση και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Τα καθημερινά αντικείμενα design δεν αντανακλούν μόνο τις τάσεις της μόδας και τις χειροτεχνικές δεξιότητες του δημιουργού τους, αλλά είναι και σύμβολα αξιών που, τελικά, αποτελούν σημαντικά πολιτιστικά ίχνη της εποχής μας. Συνεπώς, οι τρόποι με τους οποίους τα κατασκευάζουμε, τα χρησιμοποιούμε, τα επαναχρησιμοποιούμε και τα διαθέτουμε, αποτελούν βασικά ερωτήματα πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Professor Rebecca Earley, Ερευνήτρια σε θέματα design και κυκλικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου - Συν-ιδρύτρια του Centre for Circular Design, University of the Arts London.

Το πρόγραμμα ομιλιών θα ακολουθήσει μικρή συγκέντρωση δικτύωσης, καθώς και η έκθεση Tactile Circular Pop Up!, μια μορφή διαδραστικής απτικής εγκατάστασης από υφάσματα και υλικά, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να επεξεργαστεί από κοντά τη δουλειά κάποιων από τους ομιλητές του συνεδρίου.   Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Earth Chronicles», μια σειρά βίντεο από τη συλλογή του PCAI σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Artistic Director, PCAI Residency.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes