ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Στο «Green Book» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας


Το  «Green Book» (Πράσινο Βιβλίο), μια αληθινή αντιρατσιστική ιστορία, σε σκηνοθεσία του 62χρονου Αμερικανού Πίτερ Φαρέλι (Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη)  -με πρωταγωνιστές τον Μαχερσάλα Αλί (Moonlight) και τον Βίγκο Μόρτενσεν- απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 91η τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Στην υπόθεση του «Green Book», τη δεκαετία του ’60, ο Τόνι Λιπ -πορτιέρης από μία ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Μπρονξ, προσλαμβάνεται ως οδηγός - σωματοφύλακας του Dr. Ντον Σίρλεϊ, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Μανχάταν στον βαθύ αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα -εστιατόρια κ.λπ.,  που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς. Στην πορεία συναντούν ρατσισμό αλλά και διάφορους κινδύνους, κι έτσι αποφασίζουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μία διαδρομή ζωής.
Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία.

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Roma», επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον ήθελαν φαβορί.   Ήταν το ένα από τα τρία συνολικά βραβεία που κέρδισε η ταινία του Μεξικανού δημιουργού, ο οποίος παρέλαβε, επίσης, τα Όσκαρ Φωτογραφίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας, το οποίο -για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ- κερδίζει το Μεξικό. «Έμαθα πολλά για τον κινηματογράφο βλέποντας, ως παιδί, ξενόγλωσσες ταινίες, σαν.. τον Πολίτη Κέιν, τον Νονό, τα Σαγόνια του Καρχαρία. Ο Σαμπρόλ, όταν ρωτήθηκε για τη νουβέλ βαγκ είπε, δεν υπάρχουν κύματα, μόνο ο ωκεανός. Νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι αποτελούσαμε μέρος αυτού του ωκεανού», πρόσθεσε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ενώ ευχαρίστησε τις πρωταγωνίστριες του και την οικογένειά του, που όπως είπε του δίνει ώθηση.

Συνολικά το «Bohemian Rhapsody» απέσπασε τέσσερα  Όσκαρ, ενώ από τρία κέρδισαν οι ταινίες «Black Panther», «Green Book» και «Roma».  Από τις δέκα συνολικά υποψηφιότητες, η ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε μόνο το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes