ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η όπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», στο Ηρώδειο

Η νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, παρουσιάζει την αριστοτεχνική όπερα «Περουζέ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), στις 16 και 17 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
H όπερα «Περουζέ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε λιμπρέτο του Γεώργιου Τσοκόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στις 9 Αυγούστου 1911, στο θέατρο Ολύμπια. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, που οι παραστάσεις συνεχίστηκαν για δύο χρόνια και ανέβηκε σε πολλά ακόμα μέρη της Ελλάδας μέχρι και το 1950, όταν παίχτηκε για τελευταία φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η υπόθεση της διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο και έχει ως θέμα τον παράφορο και, ταυτόχρονα, καταστροφικό έρωτα μιας τσιγγάνας κι ενός νέου χωρικού. Από το συγκεκριμένο έργο προέρχεται η γνωστή άρια «Νεράιδα του γιαλού» και το ντουέτο «Πιο θερμά».
Χάρη στον μουσικολόγο Γ. Λεωτσάκο, η παρτιτούρα διασώθηκε. O μαέστρος Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο και η όπερα «Περουζέ» παίζεται ξανά τώρα, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα.
Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ταλαντούχος και παραγωγικότατος συνθέτης και αρχιμουσικός, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας. Το προσωπικό, εντελώς ξεχωριστό ιδίωμά του δημιουργείται από το αριστοτεχνικό πάντρεμα των ετερόκλητων επιρροών του, που κινούνται ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι, ανατολίτικα ιδιώματα, τη γαλλική και την αυστριακή οπερέτα, την τσιγγάνικη μουσική, την καντάδα, ακόμα και την τζαζ.
Ο Βύρων Φιδετζής, ο σπουδαίος αρχιμουσικός που έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάδειξη του έργου Ελλήνων συνθετών, διευθύνει τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Το ενδιαφέρον της ορχήστρας είναι στραμμένο στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία, η οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Στην αναβίωση της όπερας «Περουζέ» συμπράττουν η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής, σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική προετοιμασία σολίστ: Δημήτρης Γιάκας. Παίζουν: Κασσάνδρα Δημοπούλου (Περουζέ), Φίλιππος Μοδινός (Θάνος), Άννα Στυλιανάκη (Ανθούλα), Πέτρος Μαγουλάς (Βασιλιάς των Tσιγγάνων), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Πέτρος). Συμμετέχουν: Η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών - διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας και η Χορωδία Θεσσαλονίκης - διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 10  έως 50 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes