ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Έκθεση - αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

Με προσωπική του επιλογή από τα πρώτα του έργα έως τα πιο πρόσφατα, τα οποία ιχνογραφούν τη συνολική πορεία που ακολούθησε κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, μια έκθεση - αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Μανίκα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138).
Σε επιμέλεια του ίδιου του Δημήτρη Μανίκα και υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Μαΐου.
 Γεννημένος το 1938, στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Δημήτρης Μανίκας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, από όπου αποφοίτησε το 1967. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, με έδρα τη Βιέννη, κι έχει συνεργαστεί με πολλά σημαντικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1988, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, ενώ, από το 1999, έγινε Καθηγητής.
Με το έργο του, αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της αυστριακής πρωτεύουσας. Στην παρουσίαση, περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα του από την Αυστρία - όπως η αποκατάσταση και επέκταση του πολιτιστικού κέντρου Wiener Urania, η αναμόρφωση και επέκταση του Ιστορικού Μουσείου της Πόλης της Βιέννης και τα κτήρια γραφείων της Siemens - Kasern στο Σάλτσμπουργκ.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα (για το Μουσείο της Ακρόπολης, την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο, τον άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη κ.ά.), αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη του και την αδιάκοπη ενασχόλησή του με τον γενέθλιο τόπο.
Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Δεν είναι εύκολο για έναν αρχιτέκτονα να γράφει για τα δικά του έργα ή να δίνει θεωρητικές εξηγήσεις. Δεν μπορεί να περιγράψει κανείς την αρχιτεκτονική. Την αρχιτεκτονική θα πρέπει κανείς να τη βλέπει, να τη διατρέχει, να την αισθάνεται, να τη νιώθει, να τη ζει. Για μένα, η αρχιτεκτονική είναι, κατά κύριο λόγο, συγκίνηση, αυθορμητισμός, κατανόηση, συναίσθημα, ευαισθησίες, σκέψεις και ιδέες, οι οποίες φτάνουν στην αρχιτεκτονική έκφραση με συγκεκριμένες μορφές και λειτουργικές στοχεύσεις. Η θεωρία αποτελεί απλώς την προϋπόθεση για τη σύλληψη ενός δομικού έργου. Η πρακτική μεταβολή ενός σκεπτικού, ενός προσχεδίου, είναι μια πολύπλοκη εργασία. Η ικανοποιητική της εκπλήρωση δεν εξαρτάται από το πού κτίζει κανείς, αλλά από το πώς κτίζει».
Το 2017, ο Δημήτρης Μανίκας δώρισε το αρχείο του στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Βιέννη στην Αθήνα, χάρη στην ευγενική χορηγία του υπουργείου Πολιτισμού της Αυστρίας. Η παρουσίαση αυτή είναι μια διαδρομή στο αρχείο, η οποία σηματοδοτεί τη δωρεά του αρχείου του προς τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και γνωστοποιεί το έργο του στο ευρύτερο κοινό. Στη Βιέννη, έχει -ήδη, από το 1988- παρουσιαστεί το έργο του, σε έκθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ, το 2013, πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στο Kunstlerhaus της Βιέννης. Στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε, το 2012, μονογραφία του από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ.
Τα έργα, που παρουσιάζονται στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, αφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αυστρία, πραγματοποιημένα ή όχι, από «τον Έλληνα - Αυστριακό, τον Αυστριακό - Έλληνα, αυτόν τον ιδιαίτερα ταλαντούχο αρχιτέκτονα» σύμφωνα με τα λόγια του Wilhelm Holzbauer, στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών. Η έκθεση προσφέρει μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε την πόλη μας και τη χώρα μας και να «ταυτίσουμε» το χτισμένο περιβάλλον με τους δημιουργούς του.
Σε αυτή την έκθεση, ο Δημήτρης Μανίκας μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του ματιά πάνω στο έργο του. Όπως έχει γράψει ο ίδιος: «Αν ένας αρχιτέκτονας διαλογιστεί για την αντίληψη μιας έκθεσης της προσωπικής του εργασίας, βρίσκεται προ του διλήμματος τι θέλει να δείξει, τι πρέπει να δείξει. Τη βεβαιότητα των εκτελεσθέντων έργων ή την αβεβαιότητα εκείνων των εργασιών που έμειναν ανεκτέλεστες, φυλαγμένες στα συρτάρια;».
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 6 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes