ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

«Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηρώδειο, στις 28 Σεπτεμβρίου

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».
Το μέγα φιλοσοφικό κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που εκφράζει τη μεταφυσική του πίστη, η «Ασκητική», η οποία παρουσιάστηκε σε θεατρική μορφή, σε σκηνοθεσία  Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική  Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 60ής επετείου - Έτος Νίκου Καζαντζάκη 2017, με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.
Μετά το Ηρώδειο, η «Ασκητική» θα παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης. Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Τουρισμού & ΕΟΤ, η παράσταση έχει  προγραμματιστεί  να περιοδεύσει σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες), με ειδικές συνεργασίες  ξένων και Ελλήνων ηθοποιών.
Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, η «Ασκητική» μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει. Ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης το θεωρούσε ως «τον σπόρο, από όπου βλάστησε όλο το έργο του» και υποστήριζε ότι «η “Ασκητική” είναι μια κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο, που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα, και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης».
Στη σκηνοθεσία του, ο Πάνος Αγγελόπουλος επιχειρεί μια πρωτοποριακή θεατρική προσέγγιση, συνδυάζοντας video art με νέες θεατρικές μεθόδους, και επισημαίνει για το έργο: «Η “Ασκητική” αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο της εποχής μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε, ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό κόσμο μας να ακουστεί, ενώ, παράλληλα, μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες, που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο, εκείνο που αναζητείς είναι το φως και, μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις τον βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία».

Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος, μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, σκηνικά: Mάιρα Βαζαίου, κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη, κίνηση: Έρση Πήττα, μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης, παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός Sound & Picture theatre production, Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Μαρία Κίτσιου, Άγγελος Θεοφίλου, Μιχαέλα Κυβεντίδου, Μιχαήλ Γιαννικάκης. Μαζί τους, ομάδα 16 ηθοποιών - χορού και ενόργανο σύνολο.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, Α ζώνη: 30 ευρώ, Β ζώνη: 20 ευρώ, άνω διάζωμα: 15 ευρώ, ειδικές ομάδες: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά: 211 1010050, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes