ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία», στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Το έργο - ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος που έγραψε ο Ροζέ Βιτράκ το 1928, «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν, κατά την περίοδο 1973 - 74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης.
Ένα «παρά φύσιν έξυπνο» υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι, που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα, ένα παιδί - υπόδειγμα με προδιαγεγραμμένη «καριέρα μοναχογιού» της αστικής τάξης, αποφασίζει, την ημέρα των γενεθλίων του, να «τινάξει το σπίτι του στον αέρα».
Αποκτώντας για πρώτη φορά παγκοσμίως τη μορφή μουσικού έργου, το έργο - ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος που έγραψε ο Ροζέ Βιτράκ το 1928, «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν, κατά την περίοδο 1973 - 74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης, σε λιμπρέτο και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.
Ο ήρωας του έργου, ο Βικτώρ, στα ένατα γενέθλιά του, ανατρέπει τα δεδομένα του υποδειγματικού παιδιού που ήταν έως εκείνη τη στιγμή. Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας, αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη «μολυνθεί» από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος να αλλάξει οτιδήποτε γύρω του. Αλήθεια, πόσο λυτρωτικός μπορεί να είναι ο θάνατος για ένα εννιάχρονο παιδί, που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να ζήσει άλλο;
Και δεν ξέρει πώς να το κάνει…
«Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί: σε αυτό το μεσοδιάστημα, εμφανίζονται τα πιο ποικίλα νοσηρά φαινόμενα». Με όχημα αυτήν τη φράση του Ιταλού φιλόσοφου, συγγραφέα, πολιτικού και πολιτικού επιστήμονα Αντόνιο Γκράμσι (1891 - 1937), η παράσταση επιθυμεί, μέσα από τη μεγάλη δύναμη της μουσικής, αλλά και από το άγριο χιούμορ, την τρέλα και τη συγκίνηση αυτού του κορυφαίου έργου, να μιλήσει για το βίαιο τέλος της αθωότητας. Για τον κίνδυνο των ψευδαισθήσεων. Για την επανάσταση που πνίγεται μέσα στην ίδια την πηγή της. Για τη νέα γενιά που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά νιώθει ότι είναι πολύ αργά, για να το κάνει. Και δεν ξέρει πώς να το κάνει…
Ταυτότητα παράστασης
Λιμπρέτο - μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα, σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη, video teaser: Φραγκίτσα Κατωγυρίτη, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Σταμάτης Κραουνάκης, Χάρης Φλέουρας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Φένια Παπαδόδημα, Χρήστος Γεροντίδης, Μαρία Τζάνη, Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Συμμετέχουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Κουτρούλης. Μουσική διεύθυνση - πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης, κιθάρες - κρουστά: Βάϊος Πράπας.
Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλέφωνα ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.15. Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη: ενιαία είσοδος: 10 ευρώ, Παρασκευή: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, άνεργοι: 8 ευρώ, Σάββατο: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, Κυριακή: κανονικό: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes