«Καθώς ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φόκνερ, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής

Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, μια τοιχογραφία του αμερικανικού νότου, το έργο «Καθώς ψυχορραγώ», που γράφτηκε από τον Ουίλιαμ Φόκνερ, το 1929, ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις τέσσερις το πρωί, μέσα σε έξι βδομάδες, ενόσω εργαζόταν ως νυχτοφύλακας, παρουσιάζεται στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, από τις 20 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα, ελεύθερη απόδοση - διασκευή της Χλόης Κολύρη και σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιππίδου και είναι αφιερωμένη στους αείμνηστους Λευτέρη Βογιατζή και Μένη Κουμανταρέα.
Στο μυθιστόρημα «Καθώς ψυχορραγώ» του - βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας και δύο Πούλιτζερ - κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Ουίλιαμ Φόκνερ (1897 - 1962), ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Μπάντρεν, ο μαραγκός,  μαστορεύει το κιβούρι της  ετοιμοθάνατης μητέρας του, και η οικογένεια (πατέρας, τέσσερα αγόρια και μια κόρη) ετοιμάζονται να το μεταφέρουν με την άμαξα και τα μουλάρια τους, από το βαμβακόσπιτο, στην άλλη άκρη της φανταστικής επαρχίας Γιοκναπατάουφα του αμερικανικού νότου, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μια άγρια καταιγίδα θα ανατρέψει τα σχέδιά τους, αφού πλημμυρίζει το ποτάμι, καταρρέει η γέφυρα και τα κοράκια φέρνουν γυροβολιές πάνω από τα κεφάλια τους.
Μέσα από περιπέτειες και κινδύνους, κωμικοτραγικά περιστατικά και συγκρούσεις που αναδεικνύουν την απανθρωπιά και την βρωμιά, που συγκλόνιζαν τον νότο στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι ήρωες φτάνουν, τελικά, ρημαγμένοι στον προορισμό τους και  εκπληρώνουν την υπόσχεση που έδωσε ο πατέρας στη μάνα: να τη θάψει στον τόπο και τα χώματα που εκείνη γεννήθηκε.
Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία και παίζοντας στο έργο, η Σοφία Φιλιππίδου σημειώνει: «Μελετώντας το έργο, προκειμένου να συλλάβω το μεγαλείο της δεξιοτεχνίας του Ουίλιαμ Φόκνερ, παρατήρησα πως ο μεγάλος πρωτοπόρος της μοντέρνας γραφής, σπάζει τους παραδοσιακούς κανόνες της λογοτεχνίας και, γράφοντας, κατά τη γνώμη μου, “δήθεν” αυτόματα, πλάθει αριστοτεχνικά μια νέα φόρμα πάνω στα χνάρια των μεγάλων εικαστικών του κυβισμού, παρατηρώντας τους χαρακτήρες από διάφορες πλευρές ταυτόχρονα, σαν να μετακινείται γύρω από ένα αντικείμενο, για να παρατηρήσει τις πλευρές, οι οποίες θα συγχωνευτούν σε μια εικόνα.
Η αρχική μου παρατήρηση, μαζί με το άλλοτε απλό και αλλού ποιητικό - καμιά φορά, λόγιο ιδίωμα των χαρακτήρων, οι αφηγηματικοί μονόλογοι των ηρώων, αλλά και οι υποσυνείδητές τους διαδρομές, ο ημερολογιακός χρόνος των εννέα ημερών του μύθου, καθώς και ένας άλλος άχρονος λογοτεχνικός τόπος της ιδιοφυΐας του Φόκνερ, μου έδωσε  την “ελευθέρια” να δουλέψω με τον θίασο των συνεργατών μου την  παράσταση, “κλέβοντας” από όλα τα ήδη θεάτρου, ακόμη και από τους περιοδεύοντες θιάσους τσίρκου που φαίνεται να έχουν γοητεύσει τον Φόκνερ.
Η εντελώς χειροποίητη παράστασή μας επιθυμώ να παρασύρεται από το ένστικτο, να αφήνεται στην ανάγκη, να είναι καθαρτική, με συναισθήματα εκρηκτικά (απόλυτη μελαγχολία - υπέρμετρη χαρά) σαν τα ρυθμικά χορευτικά μπλουζ του Μισισιπή».
Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας, ελεύθερη απόδοση - διασκευή: Χλόη Κολύρη, σκηνοθεσία και επιμέλεια κοστουμιών, τραγουδιών και κίνησης: Σοφία Φιλιππίδου, σκηνογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μαυρογεώργη, βοηθός ενδυματολογικού: Μάγδα Καλορίτη, ηχητικά και μουσικά τοπία: Γεωργία Σπυροπούλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Γκουτκίδου, Μαρία Πολυχρόνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης, βοηθός παραγωγής - βίντεο: Μορφέας Παπουτσάκης, φωτογράφιση: Narkiss Holingberry. Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Μορφέας Παπουτσάκης.

Πληροφορίες
Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής: Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11 - Κυψέλη, τηλ.:  210 8217877. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου και Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης μετατέθηκε για τον Απρίλιο

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης, με την παρουσίαση συλλογών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 13 Απριλίου και όχι στ...