Τρία εμβληματικά έργα του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα», τρία εμβληματικά έργα του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα» (βασισμένη σε ποίηση του Διονύση Καρατζά), κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, το «Τροπάριο της Κασσιανής», το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, και o κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» (σε ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη), έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, αποτελούν το πρόγραμμα της πασχαλινής αυτής συναυλίας.
Τα έργα θα ερμηνεύσει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και η Χορωδία Αρμονία Ατενέα, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου. Συμπράττει ο καταξιωμένος σολίστ Τάσος Αποστόλου.

Χορωδία Αρμονία Ατενέα.
Η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», βασισμένη σε ποίηση Διονύση Καρατζά, γράφτηκε το 2009. Ο Μίκης Θεοδωράκης την αποκαλεί «κύκνειο άσμα» του και επισημαίνει πως, με το έργο αυτό, κλείνει οριστικά τον κύκλο της ενασχόλησής του με τη μουσική σύνθεση, κύκλο που άνοιξε με τη σύνθεση της «Κασσιανής» (1942) και διήρκησε 68 ολόκληρα χρόνια.
Το «Τροπάριο της Κασσιανής» γράφτηκε το 1942, στην Τρίπολη. Οι αρμονίες αυτού του χορωδιακού - εκκλησιαστικού έργου για τετράφωνη μικτή χορωδία και ορχήστρα έχουν ως πρώτιστη βάση τη δυτική μουσική, διατηρούν, ωστόσο, τις αποχρώσεις του πρωτότυπου θρησκευτικού άσματος.
Η σύνθεση του κύκλου «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1966, όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης παρουσίασε τα ποιήματά του στον συνθέτη, ποιήματα που είχε γράψει για την περίοδο που βρέθηκε φυλακισμένος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, σε ιταλικές φυλακές και στο κρατητήριο της Γκεστάπο, δημιούργησε τις μελωδίες που αναδεικνύουν τα συγκινητικά ποιήματα του Καμπανέλλη, τα οποία, έκτοτε, έγιναν παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν. Η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» θα παρουσιασθεί σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων, από τον ενορχηστρωτή Δημήτρη Μαραμή.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, Α΄ ζώνη: 28 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 11 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 8,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 6,50 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Ο Τέλειος Αμερικανός»: Παράσταση του Φίλιπ Γκλας αφιερωμένη στον Γουόλτ Ντίσνεϊ

Σε ηλικία 75 ετών, μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 20ού αιώνα, ο Αμερικανός μουσικός και συνθέτης Φίλιπ Γκλας, συνθέτει ένα νέ...