ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Οι «12 ένορκοι» στηρίζουν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο, «12 θυμωμένοι άντρες» έρχονται αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους.  Άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης, που φέρει η κάθε τους απόφαση. Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθένα τους;
Μετατρέποντας τη θεατρική σκηνή σε δικαστικό μέγαρο και θέτοντας τους θεατές στη θέση των ενόρκων, το έργο του Reginald Rose, «Οι 12 ένορκοι», το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, στο θέατρο Αλκμήνη, και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και δύο βραβεία κοινού, στηρίζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, προσφέροντας όλα τα έσοδα της παράστασης του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, για τους σκοπούς αυτού του εθελοντικού κινήματος.
Η ιστορία του έργου μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1957, όπου ένα 16άχρονο αλλοδαπό αγόρι κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή,  αντικατοπτρίζοντας τις - δυστυχώς διαχρονικές - προκαταλήψεις της κοινωνίας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας.
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961, από τον Πίτερ Μπένενσον, και είναι ένα παγκόσμιο ανεξάρτητο εθελοντικό κίνημα με 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές, με δομές και εθνικά τμήματα και πάνω από 1800 επαγγελματικά στελέχη. Το Ελληνικό Τμήμα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά τμήματα του διεθνούς κινήματος της Αμνηστίας και είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον αγώνα της ελληνικής κοινωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για να σταματήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν διαπραχθεί μέσω της πίεσης της κοινής γνώμης, αλλά και για να προλάβει τις παραβιάσεις πριν διαπραχθούν. Επίσης, προωθεί τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πληροφορίες
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 - Γκάζι (Μετρό: Κεραμικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3428650 (μετά τις 17.00) και 6951 001133. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.30, Κυριακή: 18.30,  παραστάσεις για μαθητές λυκείων: καθημερινές πρωινά, κατόπιν συνεννόησης στο 6951 001133. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό - ευπαθείς ομάδες - άνω των 70): 12 ευρώ. Μέρος των εσόδων δίνεται στο ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα). Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Reginald Rose, μετάφραση - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα ΝικολαΐδηΝότης Παρασκευόπουλος, Α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου, σκηνικά: David Negrin, κοστούμια: Κική Μήλιου, βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη, φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη, μουσική: Γιώργος Περού, sound design: Νίκος Τσέκος, video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης, promo video: Γρηγόρης Πανόπουλος, φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης, γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Δαπέργολας, παραγωγή: A Priori. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή. Οι 12 ένορκοι είναι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος, συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes