ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

«Ο Τέλειος Αμερικανός»: Παράσταση του Φίλιπ Γκλας αφιερωμένη στον Γουόλτ Ντίσνεϊ

Σε ηλικία 75 ετών, μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 20ού αιώνα, ο Αμερικανός μουσικός και συνθέτης Φίλιπ Γκλας, συνθέτει ένα νέο έργο γεμάτο συγκίνηση.

«Ο Τέλειος Αμερικανός», η παράσταση - όπερα σε δύο πράξεις που θα φιλοξενήσει στη διαδικτυακή του σκηνή το Christmas Theater από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, εξιστορεί τους τελευταίους μήνες της ζωής του Γουόλτ Ντίσνεϊ, του ατόμου που έχει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, επηρεάσει τον σημερινό κόσμο.

Τα παιδιά σήμερα βλέπουν τα ποντίκια και τις πάπιες ως Μίκι Μάους και Ντόναλντ Ντακ, χάρη στην εικόνα που δημιούργησε ο Ντίσνεϊ στο ατελιέ του. Σε αντίθεση με τον κόσμο της ευτυχίας που επινόησε, η ύπαρξη αυτού του «τέλειου Αμερικανού» χαρακτηρίστηκε από δυστυχισμένα νεανικά χρόνια και μια ζωή της οποίας η «πολιτική ορθότητα» ξεπέρασε ακόμη κι αυτή του Νίξον.

Φέτος, συμπληρώνονται 120 χρόνια από την γέννηση του Ντίσνεϊ. Ο κορυφαίος, ίσως, παραμυθάς του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Σικάγο το 1901.

Στην παράσταση ακολουθούμε τον Ντίσνεϊ στους τρεις τελευταίους μήνες της ζωής του. Ο Φίλιπ Γκλας αναφέρει: «Περιγράφω τις τελευταίες στιγμές του Γουόλτ Ντίσνεϊ και έτσι ξετυλίγονται τα τελευταία χρόνια της ζωής του, που είναι πραγματικά τρομαχτικά. Πιστεύω ότι δημιούργησε τον πιο διαβρωτικό φανταστικό κόσμο στον πλανήτη μας, αλλά αυτό είναι, ταυτόχρονα, κάτι συναρπαστικό. Οι πολιτικές του ιδέες δυστυχώς αποτελούν το αποτύπωμα της γενιάς του. Είναι το προϊόν του πλαισίου στο οποίο έζησε.

Τον βλέπω ως ένα παιδί της εποχής του με πολύ συντηρητικές ιδέες, ναι, αλλά από την άλλη παρατηρώ ότι ήταν και ένας μεγάλος οραματιστής, ένα ανθρώπινο ον που έζησε σε εποχές που ο κόσμος ήταν ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μιλάω για έναν άνθρωπο ικανό να χτίζει γέφυρες μεταξύ του υψηλού και του λαϊκού πολιτισμού. Ο Ντίσνεϊ είχε πάντα επίγνωση ότι απευθύνεται σε απλούς ανθρώπους και κατάφερε να εκπαιδεύσει τις μάζες ώστε να έρθουν σε επαφή με την υψηλή κουλτούρα ,εισάγοντας τη μουσική του Τσαϊκόφσκι και άλλων κλασικών στις ταινίες του.

Φίλιπ Γκλας

Η παράσταση αυτή δεν είναι ντοκιμαντέρ ή πορτρέτο, αλλά ένα ταξίδι ποιητικό και τραγικό, μέσα από τους τελευταίους μήνες της ζωής ενός καλλιτέχνη που έζησε έντονα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, στον κόσμο της φαντασίας και στον κόσμο της στυγνής πραγματικότητας. Είναι ένα ποίημα αφιερωμένο στην πεμπτουσία της Αμερικής...».

Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

Συντελεστές

Μουσική: Φίλιπ Γκλας, λιμπρέτο: Ρούντολφ Βούρλιτζερ βασισμένο στο μυθιστόρημα του Πίτερ Στέφαν Τζανγκ, σκηνοθεσία: Φίλιμ Μακντέρμοτ, σκηνικά - κοστούμια: Νταν Πότρα, φωτισμοί: Τζον Κλαρκ, χορογραφίες: Μπεν Ράιτ.

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία του θεάτρου Real της Μαδρίτης σε συνεργασία με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Διεύθυνση ορχήστρας: Ντένις Ράσελ Ντέιβις, διεύθυνση χορωδίας: Αντρέ Μασπερό.

Πρωταγωνιστούν

Γουόλτ Ντίσνει: Κρίστοφερ Περβς, Ρόι: Ντέιβιντ Πίτσιγκερ, Νταντίν: Ντόναλντ Κάας, Τζωρτζ Χέιζελ: Τζάνις Κέλι, Λίλιαν Ντίσνει: Μαρί Μακλάιουλιν.

Παραστάσεις on - line

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes