Φεστιβάλ Βενετίας: Στην ταινία «Joker» ο Χρυσός Λέοντας


Με την ανακοίνωση των νικητών και τον θρίαμβο του «Τζόκερ» (Joker) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα ολοκληρώθηκε το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας. 
Η ταινία «Τζόκερ», του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς, κέρδισε όχι μόνο τους κριτικούς, αλλά και το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας και θεωρείται δεδομένο πως είναι πλέον σε οσκαρική τροχιά.  Ο Τοντ Φίλιπς παρέλαβε το βραβείο μαζί με τον «νέο Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, η ερμηνεία του οποίου έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.  «Δεν γίνεται ταινία χωρίς τον Χοακίν Φίνιξ. Αυτός είναι το πιο γενναίο, το πιο τολμηρό λιοντάρι....» ανέφερε ο Τοντ Φίλιπς, παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Λέοντα.
Η πρωτότυπη ιστορία του «Τζόκερ», υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Φίλιπς, εξερευνά τον κόσμο του Άρθουρ Φλεκ, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Χοακίν Φίνιξ. Ο Φλεκ είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει την σκληρότητα και την απόλυτη περιφρόνηση της κοινωνίας, ταυτόχρονα με την αδιαφορία ενός συστήματος που του επιτρέπει να περνά από την ευάλωτη πλευρά στην καταστροφική. Ο Φίλιπς δημιουργεί ένα ιδιαίτερο φιλμ, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα ανάλαφρα κινηματογραφικά κόμικς αντιθέτως, σκάβει βαθιά στο τούνελ της παράνοιας και της ακατανόητης πλευράς ενός κόσμου γεμάτου αντιήρωες.
Η ταινία -η οποία θα βγει στις αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου- έρχεται δέκα χρόνια έπειτα από την προσέγγιση του ρόλου από τον μετά θάνατο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Χιθ Λέτζερ στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» και τρία χρόνια από την αμφιλεγόμενη προσέγγιση του ρόλου από τον Τζάρετ Λέτο στην ταινία «Ομάδα αυτοκτονίας».
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ο Αργυρός Λέοντας, απονεμήθηκε στην πιο πολυσυζητημένη -και για πολλούς αμφιλεγόμενη συμμετοχή του φετινού Φεστιβάλ -  στον Ρομάν Πολάνσκι για το φιλμ «Κατηγορώ» (J'accuse). 
Πρόκειται για ένα θρίλερ κατασκοπείας, το οποίο αφηγείται την Υπόθεση Ντρέιφους, σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία που περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και τέλος το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.   Ο 86χρονος Πολάνσκι παρουσίασε στη Μόστρα την ταινία του από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η πιο θεατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, σχεδιασμένη από τον Κένγκο Κούμα

«Ένα δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι ένα σώμα χωρίς ψυχή» είπε ο Κικέρων και η γρανιτένια όψη του Μουσείου Πολιτισμού Kadokawa του Τόκιο δεν προε...