«Ζεμφύρα ή το μυστικόν της Πασιφάης» του Ανδρέα Εμπειρίκου, στο Μέγαρο Υπατία, από 26 έως 30 Ιουνίου

Το διήγημα «Ζεμφύρα ή το μυστικόν της Πασιφάης» του Ανδρέα Εμπειρίκου, το οποίο γράφτηκε το 1945, μέσα στο ζοφερό κλίμα του Εμφυλίου, και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Τα χαϊμαλιά του έρωτα και των αρμάτων», παρουσιάζεται από την ομάδα θεάτρου τ ρ ι ς, στο Μέγαρο Υπατία (Ηπείρου 2 και Πατησίων 55), από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Η Ζεμφύρα, μία νεαρή θηριοδαμάστρια, εκτελεί το περίφημο νούμερό της με τα λιοντάρια. Ξαφνικά, ένα αρσενικό λιοντάρι αρνείται να υπακούσει στα προστάγματα και της επιτίθεται. Το κοινό παγώνει. Προς έκπληξη όλων όμως, η ανταρσία του θηρίου, από φονική επίθεση, μετατρέπεται σε ερωτική προσέγγιση.
Στην ηρωίδα αποκαλύπτεται ο σκοτεινός λαβύρινθος των ενστίκτων και, ως άλλη Πασιφάη, έρχεται αντιμέτωπη με το μυστήριο των παθών. Η ατίθαση αμαζόνα εξημερώνεται, ο χώρος του τσίρκου γίνεται χώρος μυστηρίου και τελετουργίας και ο φόβος του θανάτου μετουσιώνεται σε «οίστρο της ζωής».
Προαναγγέλλοντας τον «Μεγάλο Ανατολικό», ο συγγραφέας, με τη «Ζεμφύρα», πραγματοποιεί μία νίκη πάνω στον ευνουχισμό της σεξουαλικότητας, κηρύσσοντας τον Έρωτα θριαμβευτή επί του Θανάτου. Η τριλογία «Τα χαϊμαλιά του έρωτα και των αρμάτων» αποκαταστάθηκε εκδοτικά το 2012, από τις εκδόσεις Άγρα, από τις οποίες κυκλοφορεί σχεδόν το σύνολο του έργου του Ανδρέα Εμπειρίκου, με επιμελητή τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη.
Η ομάδα θεάτρου τ ρ ι ς δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2015, από τη Χρηστίνα Γαρμπή, τον Κώστα Κουνέλλα και τον Βασίλη Σαφό. Η πρώτη τους παράσταση ήταν η «Ιστορία του στρατιώτη» του Charles - Ferdinand Ramuz που παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών, το θέατρο Πόρτα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Kyklos Ensemble και τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη.
Η δημιουργική τους πορεία συνεχίστηκε με την παράσταση «Μίχαελ Κόλχαας - η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ, η οποία παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Bios.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - ερμηνεία - δραματουργική επεξεργασία: Χρηστίνα Γαρμπή, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Βασίλης Σαφός (ομάδα θεάτρου τ ρ ι ς), πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής, σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φώτη, σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Ζιώγας, σκηνογραφία: Άρτεμις Σιέρρα, κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ, φωτογράφος: Χρήστος Συμεωνίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Σταυρουλάκη, κατασκευή σκηνικού: ReCompulsive Behaviours Creative Studio.

Πληροφορίες
Μέγαρο Υπατία: Ηπείρου 2 και Πατησίων 55 - Αθήνα, τηλ.: 210 8231509.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...