ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

«Υπόθεση Μακρόπουλου» του Λέος Γιάνατσεκ, από την ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, στις 20, 23 και 25 Μαΐου

Συνδυάζοντας το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο, ένα από τα λυρικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, το εμβληματικό έργο του Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η οποία εγκαινιάζει έναν κύκλο παρουσίασης έργων του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη.
Σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με την Ορχήστρα και μονωδούς της ΕΛΣ, το έργο παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 20, 23 και 25 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.
Ο Λέος Γιάνατσεκ (1854 - 1928) είναι ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους συνθέτες της όπερας του 20ού αιώνα, ο οποίος ασχολήθηκε σοβαρά με τη λαογραφία και εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, της Μοραβίας και, ευρύτερα, από τη σλαβική μουσική. Έτσι, διαμόρφωσε το δικό του προσωπικό ιδίωμα, όπου, στο πλαίσιο της γλώσσας της κεντροευρωπαϊκής κλασικής μουσικής, εκπροσώπησε την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η τρίπρακτη όπερα «Υπόθεση Μακρόπουλου» βασίζεται σε δικό του κείμενο, το οποίο στηρίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Κάρελ Τσάπεκ. Γράφτηκε ανάμεσα στα 1923 και 1925 και βασική πηγή έμπνευσης υπήρξε η εμμονή του συνθέτη με τη σημαντικά νεότερή του Καμίλα Στέσλοβα.
Το έργο αφηγείται την ιστορία της Ελίνας, κόρης του Κρητικού γιατρού Ιερώνυμου Μακρόπουλου, ο οποίος, τον 16ο αιώνα, υπηρετούσε στην αυλή του Ροδόλφου Β΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Χάρη σε φίλτρο που παρασκεύασε ο αλχημιστής πατέρας της, η Ελίνα ζει επί τρεις αιώνες, αλλάζοντας διαρκώς ταυτότητα και ονόματα, προκειμένου να αποκρύψει το μυστικό της. Ως Εμίλια Μάρτι, αναζητώντας απεγνωσμένα τη συνταγή για το φίλτρο, η οποία έχει ξεμείνει στα κατάλοιπα προηγούμενου εραστή της, συνειδητοποιεί τον κυνισμό και την απάθεια που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης και αντιλαμβάνεται πόσα στοιχεία, όπως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή, οφείλονται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένα ορατό τέλος. Έτσι, αποφασίζει να μη δώσει άλλη παράταση στη ζωή της και να αφήσει τον θάνατο να την κυριεύσει.
Ο τελικός εικοσάλεπτος μονόλογος της ηρωίδας, κατά τον οποίον εξομολογείται όσα έχουν συμβεί και απαρνιέται την τεχνητή και απάνθρωπη αθανασία της, ανήκει στους πλέον ποιητικούς και εκφραστικούς της οπερικής φιλολογίας. Σε αυτό το σημείο, το θρίλερ μετατρέπεται σε ψυχόδραμα. Ο Γιάνατσεκ αισθάνεται συμπάθεια για την αντιηρωίδα του και προσφέρει στις τελευταίες σκέψεις της μουσική, η οποία την καθιστά συμπαθή και στο ακροατήριο. Καθώς ο μονόλογος προχωρά, η μουσική κάνει τη μέχρι εκείνη τη στιγμή «παγερή» ηρωίδα να φαίνεται ολοένα και περισσότερο ανθρώπινη, ολοένα και πιο ευάλωτη.

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Οντρέι Όλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, δραματουργική συνεργασία: Έρι Κύργια, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, τεχνικός σκηνής: Αρκάδιος Ρακόπουλος. Ερμηνεύουν: Εμίλια Μάρτι: Έλενα Κελεσίδη, Άλμπερτ Γκρέγκορ: Δημήτρης Πακσόγλου, Δρ Κόλενατι: Βαγγέλης Μανιάτης, Βίτεκ: Νίκος Στεφάνου, Κριστίνα: Άρτεμις  Μπόγρη, Βαρόνος Γιάροσλαφ Πρους: Γιάννης Γιαννίσης, Γιάνεκ: Χρήστος Κεχρής, Κόμης Χάουκ - Ζέντορφ: Δημήτρης Σιγαλός, καθαρίστρια / καμαριέρα: Μιράντα Μακρυνιώτη. Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Τιμές εισιτηρίων: 80, 55, 50, 20, 15, 12 (φοιτητικό - παιδικό), 10 (περιορισμένης ορατότητας) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 - 21.00), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: tickets.public.gr, ticketservices.gr και nationalopera.gr.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes