ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η «Lolita reversed» επιστρέφει στην Αθήνα στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις

Εμπνευσμένο από το αιρετικό μυθιστόρημα «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το έργο του Χρήστου Καρασαββίδη, «Lolita reversed», που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, επιστρέφει στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις (Ιάκχου 19 - Γκάζι), για δεκαπέντε τελευταίες παραστάσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Θυελλώδης προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού
Στη σοκαριστική ιστορία του Ναμπόκοφ, η οποία λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, κρύβεται η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού. Το «Lolita reversed» ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο κορίτσι, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι. Έτσι, η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Όλα ξεκινούν, όταν ένας μεσήλικας σκηνοθέτης νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας και έλκεται παθολογικά από τη δεκατριάχρονη κόρη της, με την οποία και δημιουργεί δεσμό, με ολέθρια αποτελέσματα. Καθώς ακολουθούμε τη βίαιη διαδρομή ενηλικίωσης της Λολίτας, η ιστορία μπλέκεται με τις μελλοντικές προβολές των χαρακτήρων, καθώς και με την ιστορία μιας άλλης κοπέλας από το παρελθόν του ίδιου του Ναμπόκοφ. Η πιο απαγορευμένη ιστορία παθιασμένου έρωτα, αλλιώς…

Τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα
Γεννημένος το 1899, στην Αγία Πετρούπολη, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Ρώσους συγγραφείς. Διακρίθηκε για τον επιθετικό και λυρικό τρόπο γραφής του, ενώ, στην πλούσια συγγραφική του δράση, συναντάμε έργα γραμμένα στα ρώσικα, αλλά και αρκετά στα αγγλικά. Στη διάρκεια της ζωής του, συνέγραψε πάνω από 25 νουβέλες και θεατρικά έργα, ενώ, το 1955, εκδόθηκε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα «Λολίτα», που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως και τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα. Μέχρι σήμερα, η «Λολίτα» έχει εμπνεύσει χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, έγινε σύμβολο της θηλυκότητας, της ανήλικης σεξουαλικότητας και του απαγορευμένου έρωτα, ενώ γυρίστηκαν και δυο ταινίες (1962, 1997) βασισμένες σε αυτήν.

Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ πέθανε το 1977, στο Μοντρέ της Ελβετίας, στο οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το 1998, η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων ανακήρυξε τη «Λολίτα» ως το τέταρτο καλύτερο μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης, σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου, ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Giovanni Greco, video artist: Θάνος Κερμίτσης. Παίζουν: Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Στέφανος Λώλος, Δώρα Παρδάλη, Κρίστελ Καπερώνη.
Πληροφορίες
Tempus Verum - Εν Αθήναις: Ιάκχου 19 - Γκάζι, τηλ. κρατήσεων: 210 3425170. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Λήξη παραστάσεων: 20 Μαΐου. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes