«Orpheus» από την ομάδα οper(ο), στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Με στόχο της την ποιητική απεικόνιση μιας δυστοπικής πραγματικότητας, η εικαστική παράσταση μουσικού θεάτρου, «Orpheus», η οποία βασίζεται στον μύθο του Ορφέα και την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ, ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα).
Η παράσταση παρουσιάζεται στις 25, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου και στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, σε συμπαραγωγή με την ομάδα οper(ο), ένα σχήμα αναγνωρισμένο για τη συμβολή του στις παραστατικές τέχνες που δοκιμάζουν τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας, αλλά και των site - specific performances. Η ομάδα αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών διαφορετικών ειδικοτήτων - σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, design.
Πρόκειται για μία από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος σκηνικής τέχνης. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών που να απαντούν στον προβληματισμό τους για τη θέση της όπερας και της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία.
Ένα έμβλημα της πάλης με τον θάνατο
Οι συντελεστές της παράστασης, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του μουσικού θεάτρου, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι, στο οποίο η πλοκή αντικαθίσταται από τις αισθήσεις και η διαδρομή από τη δύναμη της τέχνης και την ένταση του έρωτα. Η μυθική μορφή του Ορφέα, κεντρική στην ιστορία του μουσικού θεάτρου, απομονώνεται από τον μύθο του έρωτά του με την Ευρυδίκη και εξελίσσεται σε ένα έμβλημα της πάλης με τον θάνατο. Η λυρική τέχνη και η ερωτική επιθυμία αναδεικνύονται σε ισχυρά όπλα του για την ανατροπή του θνητού και την επικράτηση του αιώνιου.
Η ομάδα οper(ο) επικεντρώνει τη δραματουργία της σε πέντε σκηνές του μύθου - σε πέντε «στιγμές» που προσδιορίζονται ως «Θρήνος», «Κατάδυση», «Κοίταγμα», «Μεταμόρφωση», «Θάνατος» - επιχειρώντας μια σκηνική ανασύνθεση και απόδοση του ορφικού μύθου μέσα από την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, παρακολουθούμε την κάθοδο του Ορφέα προς τον Άδη και την καταληκτική αποτυχία του να κερδίσει τη μάχη μαζί του. Συνοδοιπόροι επί σκηνής, οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται, ο καθένας μέσω της τέχνης που εκπροσωπεί, το υπαρξιακό ταξίδι του Ορφέα προς την ολοκλήρωσή του - το τέλος του.
Η παράσταση «Orpheus» αποτελεί τη σκηνική διερεύνηση, με τα εργαλεία του μουσικού θεάτρου, των ακατάβλητων λόγων που οδηγούν τον άνθρωπο στην αιώνια αυτή ήττα. Μια ήττα που δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά την επιστροφή και την απελευθέρωση.
Οι σκηνοθέτιδες της παράστασης, Εριφίλη Γιαννακοπούλου και Ειρήνη Γεωργαλάκη, σημειώνουν: «Πρόκειται για ένα έργο, όπου ο μύθος του Ορφέα, μαζί με την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ, αφηγούνται την πορεία ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει τη δυνατότητά του για υπέρβαση. Αφορμή και κίνητρο για την πορεία αυτή είναι η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης και του έρωτα. Ο Ορφέας είναι ένας μύθος, αλληγορία της ανθρώπινης πάλης, τόσο παλιός, όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Μια ιστορία ποιητικά ειπωμένη, κατασκευασμένη από τον άνθρωπο, που εκθέτει τις τεράστιες αντιθέσεις της ανθρώπινης φύσης: τη δυνατότητα για υπέρβαση και τη θνητή, πεζή πλευρά του. Την αδυναμία στην αντίσταση να γυρίσει το βλέμμα και να κοιτάξει και την αγωνία του να νικήσει τον θάνατο».

Ταυτότητα παράστασης
Ιδέα - σύλληψη: oper(o), σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη - Εριφίλη Γιαννακοπούλου, σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης, δραματουργία: Άγγελος Σκασίλας, μετάφραση Τ. Σ. Έλιοτ: Χάρης Βλαβιανός, σκηνικά: Κατερίνα Χάρου, κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου, κίνηση: Πωλίν Υγκέ, σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας, σχεδιασμός ήχου: Μπράιαν Κουν. Για τη μουσική του έργου, έπαιξαν οι: Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο), Βασίλης Δημακόπουλος (φωνή).

Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Τιμές εισιτηρίων: 15, 12, 8 (φοιτητικό - παιδικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 - 21.00), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: tickets.public.gr, ticketservices.gr και nationalopera.gr.
Φωτογράφιση: DIMITRIS SAKALAKIS


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...