ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

«Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, σε διασκευή της Ελένη Ράντου, στο θέατρο Διάνα

Χτίζοντας από την αρχή την ιστορία, αλλά διατηρώντας την κοινωνική ματιά και το υποδόριο χιούμορ του πρωτότυπου, η Ελένη Ράντου διασκεύασε και ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθέτησε τη «Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, η οποία, δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της στο Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζεται ξανά, στο θέατρο Διάνα αυτήν τη φορά.
Το - διάσημο από τις ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστών - έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», αποτελεί κορυφαίο δείγμα δραματικής γραφής που εισηγείται τον νεορεαλισμό και καθιερώθηκε ταχύτατα, τόσο στο θεατρικό γίγνεσθαι της Ιταλίας, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τιμημένη για το συγγραφικό θεατρικό της έργο με το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν», η Ελένη Ράντου, φωτίζοντας την ηρωίδα του έργου όχι μόνο σαν σύμβολο μητρότητας, αλλά και σαν αποτέλεσμα κοινωνικού αποκλεισμού, ανέλαβε και την ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου.
Ηρωίδα του έργου είναι η νεαρή Φιλουμένα, η οποία εργάζεται σε έναν οίκο ανοχής, στις φτωχογειτονιές της Νάπολης. Εκεί, τη γνωρίζει ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο και την ερωτεύεται. Την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Εκείνη τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά αυτός δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του.

Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του, παριστάνει την ετοιμοθάνατη κι, έτσι, τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν, όμως, ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει τον γάμο. Τότε, η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που τον οδηγεί σε μια νέα θεώρηση της ζωής, κάτι που, μέχρι τότε, δεν μπορούσε καν να φανταστεί…

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή - απόδοση: Ελένη Ράντου, σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη, μουσική: Nalyssa Green, κίνηση: Αντιγόνη Γύρα, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Γιάννης Βούρος, Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Αβαγιανού, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Νίκος Σταυρακούδης, Μαρσέλα Λένα, Αναστασία Σιωπίδου, Παναγιώτης Καρμάτης, Νεκτάριος Φαρμάνης, Γιώργος Αλεβυζάκης.
Πληροφορίες

Θέατρο Διάνα: Ιπποκράτους 7 - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 3626596. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:30 και 21:15, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: από 12 έως 22 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes