«Αντιγόνη / Lonely Planet» με την οπτική της Λένας Κιτσοπούλου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Δίνουν διαλέξεις οι άσχετοι; Είναι η δική μας τραγωδία μεγαλύτερη από όλες; Τι σχέση έχει ο Σοφοκλής με τα Χριστούγεννα;
Η Λένα Κιτσοπούλου επιχειρεί να «αναποδογυρίσει» την αρχαία τραγωδία, μέσα από το έργο «Αντιγόνη / Lonely Planet», που παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), από τις 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018, στις 9 το βράδυ.
Αν περιμένετε έναν Χορό αρχαίας τραγωδίας, δεν θα τον δείτε. Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων, που, χωρίς να είναι ειδήμονες, δίνουν μια διάλεξη γύρω από την «Αντιγόνη», η Λένα Κιτσοπούλου εμβολίζει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού, απελπισμένου και, ενίοτε, χριστουγεννιάτικου «εδώ και τώρα».
Με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, αφού «όποιον χώρο κι αν επιλέξει κανείς να αναλύσει από τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πέσει αναπόφευκτα πάνω στις αρχαίες τραγωδίες», η συγγραφέας και σκηνοθέτρια, στα πρόσωπα των ηρώων της, αναγνωρίζει Αντιγόνες, Κρέοντες και Αίμονες, που μοιράζονται κοινές φοβίες και αγωνίες του αφόρητα μοναχικού μας σύμπαντος. Οι ήρωές της μπορεί να αναρωτιούνται αν η Αντιγόνη ουρλιάζει μέσα της από απελπισία, αν αμφιταλαντεύεται η Ισμήνη, αν έχει δίκιο ο Κρέοντας, να μιλούν για το «Έρως ανίκατε μάχαν», αλλά πάντα υπό το πρίσμα των δικών τους δύσκολων αποφάσεων, από εκείνο το είδος αποφάσεων που σε κάνουν να γεμίζεις παγοθήκες με τα δάκρυά σου...
Κρατώντας άρρηκτο το νήμα των μέχρι σήμερα έργων και σκηνοθεσιών της, η Λένα Κιτσοπούλου πάει τον μύθο στα «απάτητα» και επιμένει να έλκεται από τα μοτίβα της ανθρώπινης τρέλας και μοναξιάς, θεωρώντας πως «δεν έχει τίποτε άλλο ο άνθρωπος, όλα τα άλλα είναι ψέματα».
Στον «πλανήτη Κιτσοπούλου», ωστόσο, κάτω από την υπαρξιακή απελπισία, κουρνιάζει η κωμωδία - και το ανάποδο. Οδηγούμενη από μια ανάγκη αυτοσαρκασμού και διαστρεβλωμένης αντιμετώπισης της πραγματικότητας, αναζητεί στην κωμωδία «ένα ίχνος αλήθειας». «Δεν την προσπαθώ την κωμωδία» λέει. «Είναι μια μορφή απόγνωσης και μη ενοχής για την ευτελή πλευρά του εαυτού μου».
Στο σύμπαν της Κιτσοπούλου, το αρχαίο δράμα υπάρχει παντού: «Δεν αντιμετωπίζω το αρχαίο δράμα ως κάτι το απόκοσμο, ή το δύσκολο, ή ως κάτι φοβιστικό. Νομίζω ότι με εμπεριέχει. Καλλιτεχνικά, μου δίνει δυνατότητες να καταπιαστώ με οτιδήποτε και μου κάνει τη χάρη να βρίσκεται οπουδήποτε. Βρίσκεται εξίσου μέσα στο πιο μικρό στιγμιότυπο της καθημερινότητας, όπως επίσης και μέσα στο πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Είναι συμπυκνωμένη ποίηση, και εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσαρμόσω τον μικρής εμβέλειας εαυτό μου μέσα της. Ξέρω, όμως, ότι έχω θέση εκεί μέσα, ξέρω ότι μιλάει για μένα».
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο και σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, βίντεο: Άγγελος Παπαδόπουλος, σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου, βοηθοί σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης - Τζίνα Ηλιοπούλου, εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου και Βίκυ Στρατάκη, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Νικολέτα Γκριμέκη, Βασίλης Σαφός.

Παράλληλη δράση
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου: μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Η παράσταση δεν ενδείκνυται για παιδιά. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 Δεκεμβρίου 2017 - 7 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00 (εκτός από 18, 19 και 24 Δεκεμβρίου 2017 και 1 και 2 Ιανουαρίου 2018). Στις 15, 16, 17, 23, 25, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 6 και 7 Ιανουαρίου, η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα αγγλικά.
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 και 7 ευρώ, μειωμένο, φίλος ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 12 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 11 ευρώ, κάτοικος γειτονιάς: 7 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 8 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εμπορικό κέντρο Golden Hall (ισόγειο), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά: 210 9005800, ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονική προπώληση: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακρόπολη : Μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα

Πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από τ...