ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Η «Λυσιστράτη» συνεχίζει την περιοδεία της στην Ελλάδα

Ο έρωτας νικά τον πόλεμο, στο πιο αντιπολεμικό έργο του μεγάλου αρχαίου κωμικού ποιητή Αριστοφάνη, που παίχτηκε το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, τη «Λυσιστράτη», η οποία, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Μπέζο, συνεχίζει με επιτυχία την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα. 
Κεντρική ηρωίδα της κωμωδίας είναι η Αθηναία Λυσιστράτη, η οποία συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως, αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η επίσης Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας, παράλληλα, σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Φυσικά, οι άντρες, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση, και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Και στα δύο στρατόπεδα, όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.
Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας

Στην παράσταση αυτή, ισχυρότατους πυλώνες  αποτελούν η μουσική και η κίνηση, αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της αττικής κωμωδίας. Πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημόσιου ταμείου, το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης» είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάστηκε το έργο, αφού μαινόταν ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο τον χρόνο. Κατά κανόνα, τον νικούν. Η «Λυσιστράτη» συνδυάζει, σε ένα πρόσωπο, τη σοφία με τον ερωτισμό, τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία - απόδοση: Γιάννης Μπέζος, στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης, μουσική: Κωστής Μαραβέγιας, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού, χορογραφίες - κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου, φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς, βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη, βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου, παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη), Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος). Παίζουν: Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Πρόγραμμα περιοδείας
Ιούλιος    
28: Πόρτο Ράφτη    
30: Βόλος    
31: Βέροια   

Αύγουστος
1: Αμφίπολη
2: Κομοτηνή 
3: Αλεξανδρούπολη
4: Φίλιπποι (Καβάλα)         
5: Μουδανιά
6: Δίον          
8: Χαλκίδα   
9: Οινιάδες   
10 και 11: Πάτρα     
12: Ήλιδα     
13: Νέα Μάκρη                    
23: Δελφοί   
24: Καρδίτσα           
25: Γρεβενά 
26: Καστοριά
27: Πτολεμαΐδα       
28: Έδεσσα 
29: Γιαννιτσά
30: Σέρρες   
31: Θεσσαλονίκη    


Σεπτέμβριος
1 και 2: Θεσσαλονίκη
3: Τρίκαλα    
4: Λάρισα     
6: Αιγάλεω   
7: Κορυδαλλός        
8: Ηλιούπολη          
9: Μενίδι       
11: Βριλήσσια         
12: Θήβα     
Πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της Viva, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes