Ο Κύκλωπας του Ευριπίδη, σε Θεσσαλονίκη και Επίδαυρο

Το μοναδικά ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα του Ευριπίδη, «Κύκλωπας», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, ως η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, στις 9.15 το βράδυ, και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.
Με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, η παράσταση διερευνά έναν άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση, τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα και το σώμα της γυναίκας. Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται. Και αυτός ο «Κύκλωπας», με ευστροφία, αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία.
Ο μύθος του Κύκλωπα αντλείται από το γνώριμο επεισόδιο της 9ης Ραψωδίας της «Οδύσσειας» του Ομήρου, όπου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παγιδεύονται στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου. Επί σκηνής, μεταφέρεται ένας κόσμος ωμός και βίαιος. Ένας κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό: στη χώρα των Κυκλώπων, ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί, δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός, ούτε κακός. Εκεί, μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος.
Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου και από το «Ειδύλλιο ΙΑ΄ (Κύκλωψ)» του Θεόκριτου, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης, μουσική: Λευτέρης Βενιάδης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά -  Θανάσης Ζερίτης, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μυρτώ Κοσμοπούλου, κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης, φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου, παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη. Ερμηνεύουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι), Έφη Ρευματά (κομπάρσος).

Πληροφορίες
Θέατρο Δάσους: Δάσος Σέιχ Σου - Θεσσαλονίκη. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 12 ευρώ, κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - 65+ - ομαδικό: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ & συνοδοί τους: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους, Ticket hour.gr, καταστήματα Γερμανός, OTESHOPS, Seven Spots, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Επίδαυρος - Αργολίδα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: από 20 έως 25 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ - ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.
Ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια

«Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση: ο συνδυασμός πόλης και πολιτισμού, ο πολίτης ως δημιουργός και ο δημιουργός ως π...