ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

«4.48 ψύχωση» της Σάρα Κέιν, στο θέατρο Θησείον

Οι πολλαπλές φωνές μιας μόνης ψυχής επιχειρούν να καταλάβουν τον εαυτό και να ερμηνεύσουν τον κόσμο, μέσα από ένα σώμα σε διαρκή πολιορκία, και μας καλούν να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχικής εμπειρίας σε όλο τον τρόμο και την ομορφιά της.
Το συγκλονιστικό τελευταίο έργο «4.48 ψύχωση», που η Αγγλίδα συγγραφέας Σάρα Κέιν έγραψε λίγο πριν την αυτοκτονία της, παρουσιάζεται από το Θέατρο Δωματίου, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, σε μια πολυσυζητημένη παράσταση  που ανέβηκε με επιτυχία το 2013, στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, και τώρα επιστρέφει στο θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7 - Ψυρρή), για 8 μόνο παραστάσεις, από τις 27 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.
Πρόκειται για έναν μονόλογο ή ένα έργο για πολλές φωνές, που χαρακτηρίζεται από την μεταδραματική δομή του, μέσα από τη χαρακτηριστικά ωμή και αποκαλυπτική γλώσσα της Κέιν. Το 4.48 αναφέρεται στις πρωινές ώρες πριν την ανατολή του ήλιου, που, στη διάρκεια τους, στατιστικά, διαπράττεται ένας μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών, ή, αλλιώς, στον χρόνο που καταγράφεται σαν μία στιγμή ακραίας πνευματική διαύγειας.
Στην παράσταση, παρακολουθούμε τρεις ηθοποιούς και μία μουσικό που συμμετέχει ζωντανά στη σκηνή, μία κάμερα που διεισδύει σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, ένα παραληρηματικό κείμενο, ένα έργο ως «αποχαιρετιστήριο σημείωμα» λίγο πριν την αυτοκτονία.
«Δεν έχω επιθυμία θανάτου, κανείς αυτόχειρας ποτέ δεν είχε. Το κακόβουλο πνεύμα της ηθικής των πολλών, όμως, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια» έγραφε η Σάρα Κέιν.
Ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ έλεγε για εκείνη: «Η Σάρα Κέιν πέθανε τραγικά. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου. Δεν τον άντεξε. Ήταν γυμνή. Απροστάτευτη. Γυμνά είναι και τα έργα της. Τρομαγμένα. Τρομερά».
Με καταθλιπτικό ψυχισμό
Η Σάρα Κέιν ήταν κόρη μιας δασκάλας κι ενός δημοσιογράφου. Γεννήθηκε το 1971 και, από μικρή, διάβαζε κι έγραφε πολύ. Όμως, το στείρο περιβάλλον του σχολείου τής προκαλούσε αποστροφή. Ο αρνητισμός και η αντίδραση την ακολούθησαν σε όλες τις σπουδές της, μέχρι και τις μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο τμήμα συγγραφής θεατρικών έργων.
Το 1995, ανέβηκε το πρώτο της θεατρικό, το «Blasted», στο Royal Court Upstairs του Λονδίνου, προκαλώντας το μένος του κοινού και των κριτικών. Ακολούθησαν το «Φαίδρας έρως» («Phaedra’s Love») το 1996, το «Καθαροί, πια» («Cleansed») και το «Λαχταρώ» («Crave») το 1998. Το «4.48 ψύχωση» («4.48 psychosis») το έγραψε λίγο πριν την αυτοκτονία της, το 1999, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2000. Στα έργα της, αποτυπώνεται ο καταθλιπτικός ψυχισμός της.
Το Θέατρο Δωματίου ιδρύθηκε το 1993, στην Αθήνα, από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Άντζελα Μπρούσκου και την ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Αποτελείται από πυρήνα ηθοποιών και άλλων συνεργατών, που δουλεύουν συστηματικά υπό μορφή εργαστηρίων, με στόχο τη διεύρυνση των υποκριτικών μεθόδων και πρακτικών για την κατάκτηση ενός κοινού κώδικα απέναντι στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης.
Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι καθαρά ερευνητικός και πειραματικός με την ευρύτερη έννοια του όρου, καθώς βασική ανάγκη της είναι να συνδέσει το θέατρο με την ακραία πραγματικότητα πού βιώνεται καθημερινά, τόσο από τα μέλη της, όσο και από το κοινό. Ο συμβατικός χώρος της παράστασης, μέσα από αυτήν την προσέγγιση, μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης, ανοιχτού διαλόγου και σκέψης ανάμεσα σε ηθοποιούς και θεατές, καθώς η τέχνη τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης επικαιρότητας.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - μετάφραση - κάμερα - σχεδιασμός χώρου:  Άντζελα Μπρούσκου, μουσική - σχεδιασμός ήχου: Nalyssa Green, φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου. Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Nalyssa Green.
Πληροφορίες
Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Ψυρρή, τηλ. κρατήσεων: 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65): 10 ευρώ, ατέλεια: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, εκδοτήριο Ticketservices: Πανεπιστημίου 39 - στοά Πεσμαζόγλου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes