«Ελλάδα, οι ναυαγοί της ιστορίας» - Το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, θα προβληθεί σε επετειακή προβολή, για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του, το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη, «Ελλάδα, οι ναυαγοί της ιστορίας» (1977, 51΄).
Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο για τη γαλλική και την ελβετική τηλεόραση, αναζητά την ταυτότητα του Έλληνα, μετά τις συρρικνώσεις που υπέστη η Ελλάδα από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εσωτερική μετανάστευση από διάφορες φτωχές περιοχές προς τις παρυφές των μεγαλουπόλεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μανιάτικα, η γειτονιά του Πειραιά που προέκυψε από την εσωτερική μετανάστευση κατοίκων της Μάνης, στην οποία γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Περιέχει μαρτυρίες από ποντιακά και τουρκομερίτικα τραγούδια, από μανιάτικα μοιρολόγια αλλά και στιχουργικό σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου καθώς ο ίδιος είναι από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια.
Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος θα αναφερθεί και στο σύνολο του έργου του πολυγραφότατου σκηνοθέτη, με έμφαση στο κομμάτι του ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14,Ταύρος

Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλέφωνο 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή

Η Αθήνα συνιστά τον πυρήνα των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση: ο συνδυασμός πόλης και πολιτισμού, ο πολίτης ως δημιουργός και ο δημιουργός ως π...