ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στη θεατρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Μια αληθινή σταρ, με περισσότερες από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, βραβευμένη στις Κάννες και τη Βενετία, καταφθάνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ μεταμορφώσεων.
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου, μεταμορφώνεται σε θεά Αφροδίτη, μυθική βασίλισσα Φαίδρα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρας, ασυμβίβαστη σύγχρονη γυναίκα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού ερωτικού πάθους. Γιατί οι «Φαίδρες» είναι ένας παιγνιώδης όσο και μεγαλειώδης σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα ανά τους αιώνες, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες των καιρών μας, του Πολωνού εικονοκλάστη Κριστόφ Βαρλικόφσκι.
Εγκιβωτίζοντας τον οχταμελή θίασό του σε ένα αρχιτεκτονικής υφής σκηνικό απαράμιλλης αισθητικής, ο Βαρλικόφσκι ξετυλίγει μια ιδιοσυγκρασιακή ελεγεία για τον έρωτα, βάζοντας σεκάνς από την ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ και από το «Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι να διασταυρώνονται με τα ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας και τις πυρφόρες ερμηνείες ενός εξαιρετικού θιάσου, με επικεφαλής την Ιπέρ.
Η εικονοκλαστική παράσταση «Φαίδρες» βασίζεται σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό κειμένων, με αναφορές εξίσου στους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη σύγχρονη πολιτική. Αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «Φαίδρα» του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το «Φαίδρας έρως» της εμβληματικής Βρετανίδας αυτόχειρος δραματουργού των ‘90s, Σάρα Κέην, το μυθιστόρημα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδο-Λιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ.

Παράλληλες δράσεις
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου - Masterclass από τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι.
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.
Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα 11745. Κεντρική Σκηνή 20 - 22 Δεκεμβρίου στις 20:00.  Διάρκεια: 3 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα). 1ο μέρος: 1 ώρα και 50 λεπτά, 2ο μέρος: 1 ώρα.  Ορισμένες σκηνές της παράστασης ενδεχομένως να είναι ευαίσθητες για τους θεατές μικρής ηλικίας.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes