«Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε, σε δική του παραγωγή, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου διανοητή Ισαάκ Νεύτωνα, το οποίο θα παρουσιάσει επίσημα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.
Οι πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες της εποχής του Νεύτωνα, η ίδρυση της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, οι διαρκείς αλλαγές στην πολιτική εξουσία και οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του μεγάλου επιστήμονα προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των συνθηκών που οδήγησαν στην ανάδυση του έργου του.
Πρόκειται για το τρίτο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ευγενίδου σχετικά με μεγάλες προσωπικότητες από την ιστορία της επιστήμης. Προηγήθηκαν το «Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις Σπουδαίοι Αστρονόμοι» και το βραβευμένο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης».
Τα τρία ντοκιμαντέρ μπορούν να προβληθούν στα σχολεία και να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στην διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του υλικού στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου www.edu.eef.gr ή στα τηλέφωνα 210 9469681, 210 9469640.
Το νέο ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδας της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη. Το σενάριο έχουν γράψει ο Δημήτρης Πετάκος, διδάκτωρ ιστορίας της επιστήμης, ο Πάνος Ανέστης, ιστορικός των επιστημών και υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και η Λήδα Αρνέλλου, διδάκτωρ επικοινωνίας της επιστήμης.
Tη μουσική έγραψε ο συνθέτης Αναστάσιος Κατσάρης, υπεύθυνος για τη μουσική των παραστάσεων του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα γραφικά (VFX), την καλλιτεχνική διεύθυνση και το μοντάζ επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Κόκκαλης ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Βασίλη Σταυρόπουλου. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Παλλάς.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Λάγκος (Σερ Ισαάκ Νεύτων), Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης (Τζόν Κόντουιτ), Κατερίνα Τσάβαλου (Κάθριν Μπάρτον), Σωτήρης Τσακομίδης (Ρόμπερτ Χουκ), Μάνος Καρατζογιάννης (Έντμοντ Χάλευ), Μιχάλης Ταμπούκας (Χένρυ Όλντενμπεργκ), Σίσσυ Δουτσίου (Μητέρα του Ισαάκ Νεύτωνα), Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (Νεαρός Ισαάκ Νεύτων), Αντώνης Βλησίδης (Γαλιλαίος).
Η επίσημη παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ θα γίνει την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 20:00). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα θα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης μετατέθηκε για τον Απρίλιο

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης, με την παρουσίαση συλλογών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 13 Απριλίου και όχι στ...