ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Top girls» από την ομάδα «Από Κοινού»

Ένα από τα διασημότερα έργα της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα Caryl Chruchill, το «Top girls», παρουσιάζεται από την ομάδα «Από Κοινού», σε σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη, στην Πειραιώς 260, στις 23 και 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Τοποθετημένο στη θατσερική Αγγλία των 80’s, το έργο συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γυναικεία χειραφέτηση, τη φιλοδοξία, την απληστία και τον εγωκεντρισμό της εποχής. Πρόκειται για ένα φεμινιστικό κείμενο με ξεκάθαρες αναφορές στην πολιτική της Θάτσερ και την αποθέωση της ατομικότητας στην ελεύθερη αγορά.

Η Μαρλίν, της Caryl Churchill, είναι μια αδίστακτη καριερίστα, που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που θα της δώσει η «νέα εποχή», προκειμένου να ανελιχθεί.  Θα εγκαταλείψει την αγγλική επαρχία, αφήνοντας το παιδί της στην αδερφή της, και θα ριχτεί στο corporate παιχνίδι, χωρίς αναστολές. Η ίδια, άλλωστε, θεωρεί ότι «ο καθένας μπορεί να πετύχει οτιδήποτε, αν κάνει τις απαιτούμενες θυσίες».

Το «Top girls» θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιδραστικά έργα της μεταπολικής Αγγλίας - τότε, που η γυναικεία θεατρική γραφή σπάνιζε. Ξεχωρίζει για τη μεταμοντέρνα προσέγγιση της δομής του, της αισθητικής, αλλά και της γλώσσας του. Απανωτοί καυστικοί διάλογοι που μπλέκονται, γρήγορη ομιλία και μια ονειρεμένη εκκίνηση. Το έργο ανοίγει με ένα τρομερό soirée σπουδαίων γυναικών της ιστορίας, που, με κάποιον τρόπο, διέπρεψαν στον τομέα τους, παραγκωνίζοντας και αφήνοντας κάτι πίσω ή συρρικνώνοντας μια πτυχή του εαυτού τους.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε τον Αύγουστο του 1982, στο Royal Court Theatre, με τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην ακμή της και τη Μαντόνα να αποθεώνεται με το «Material girl». Σαράντα χρόνια μετά, το κείμενο εξακολουθεί να αποδεικνύει την επικαιρότητά του, καθώς ο συνδυασμός επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας στη ζωή μια γυναίκας παραμένει μια δυσπρόσιτη υπόθεση. Ο Αλέξης Ρίγλης το παρουσιάζει με 7 ηθοποιούς, επί σκηνής, να ενσαρκώνουν 16 ρόλους.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 (Χώρος Η): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, ήχος: Κωστής Παυλόπουλος, βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης, βοηθοί ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα - Τζίνα Ηλιοπούλου - Ευγενία Μπουρντά. Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γιωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη, Δώρα Στυλιανέση.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes