Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και Πολιτισμός

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις), με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η  Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου,  ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα, η Δήμητρα Στασινοπούλου  είναι μόνο μερικοί από αυτούς, που, με την τέχνη τους, θα συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, που, με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης - καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης, στέλνει, μέσα από τον Πολιτισμό, στα πέρατα του κόσμου, το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων, που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για τη στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και, συνεπώς, ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Στην Αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων - ως κοινοτήτων - με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.
Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, τη δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 16 Απριλίου - Σάββατο 23 Απριλίου, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση φωτογραφίας : «Στον δρόμο της ελπίδας» - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα  της Δήμητρας Στασινοπούλου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:00, 19:00 - 22:00. Εγκαίνια: Σάββατο 16 Απριλίου,  στις 20:00.
Κυριακή 17 Απριλίου - Σάββατο 23 Απριλίου, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία:  Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς». Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 14:00, 18:00 - 21:00. Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου (τραγούδι), Νίκος Μανιταράς (κιθάρα), Νικολέτα Καρμίρη  (χορός).

Έκθεση Φωτογραφίας - «Στο δρόμο της ελπίδας».
Δευτέρα 18 Απριλίου, 19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα: «Διγενής Ακρίτας», παράσταση αφηγηματικής τέχνης. Σύλληψη - σκηνοθεσία - αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα, σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου.
Τρίτη 19 Απριλίου, 19:30, Αρχαία Ολυμπία:  Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνος Σκουρολιάκος (ηθοποιός), οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης «Ορφέας».


Λουίζα Κωστούλα, «Μαρμαρωμένες Τρωάδες».
Τετάρτη 20 Απριλίου, 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) - Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο: Παράσταση: «Μαρμαρωμένες Τρωάδες». Μία σκηνική αφήγηση, με αφορμή τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με τη χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς - performers. Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί - μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα. Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουίζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης. Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός: Studio 19, κοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά.


«Μαρμαρωμένες Τρωάδες»,  Αγλαΐα Παπά.
Παρασκευή 22 Απριλίου, σε Πάτρα και Αμαλιάδα, & Σάββατο 23 Απριλίου, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία: Θεατρικό δρώμενο για τους πρόσφυγες, με τίτλο:  «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή  έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου, τα οποία θα διατίθενται καθημερινά (εκτός Σ/Κ)  09:00 - 13:00, από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, 1ος όροφος. Περισσότερες πληροφορίες:  τηλ.: 26213 60 501


Δεν υπάρχουν σχόλια

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» || εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ένας διαφορετικός τυμπανιστής», το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού Γουίλιαμ Μέλβιν Κέλι (1937–2017), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετα...