ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πατρινό Καρναβάλι με καλλιτεχνική ποιότητα και σατιρική διάθεση

Πραγματικός πυρετός επικρατεί στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του δήμου Πατρέων, όπου γράφεται η τελευταία πινελιά των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα λίγο πριν αυτά αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.
Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει  το Καρναβαλικό Εργαστήρι του δήμου, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, αποτελούν την αιχμή της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και των μεγάλων παρελάσεων.
Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική, χιουμοριστική και σατιρική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.
Τα άρματα που θα παρελάσουν φέτος είναι:
-Βασιλιάς Καρνάβαλος,  Πέτρος Βρυώνης (συντονιστής Καρναβαλικού Εργαστηρίου)
-Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2016,   Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Ψωνίσαμε»,  Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)», Αγνή Στασινού
-«Προπομπός Κιθαρίστας», Παντελής Χατζόπουλος
-«Ξαφνικά ένας Παπαγάλος»,  Παντελής Χατζόπουλος
-«Ο Γάτος στην Σκεπή»,  Παντελής Χατζόπουλος
-«Πειρατικό Καράβι»,  Παντελής Χατζόπουλος
-«Το Τρενάκι»,  Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Το Κάστρο»,   Παντελής Χατζόπουλος
-«Δεντράκια και Μανιτάρια»,  Περικλής Χατζόπουλος
-Μουσικό Άρμα
Ο φετινός Καρνάβαλος του Πέτρου Βρυώνη μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση σε πολλά μέρη του (κεφάλι, μάτια και δυο χέρια), βρήκε πεδίο έμπνευσης λαμπρό στο θέμα της Πλουτοκρατίας στις μέρες μας, περίοδο κρίσης. Πρόκειται για έναν πλουτοκράτη, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατά ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3 και το μνημόνιο με ερωτηματικό (;), που προϊδεάζει για το τέταρτο μνημόνιο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από τον πλουτοκράτη ο λαουτζίκος… πλακώνεται στις μπουνιές στην κυριολεξία εξαιτίας… μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Η κατασκευή συμπληρώνεται από δυο καταπληκτικά σκυλιά boxer, που φοράνε γερμανικά κράνη, όπου στο ένα υπάρχει ο αγκυλωτός σταυρός και στο άλλο το σήμα της Ευρώπης.
Βασίλισσα
Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο είναι το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησαν ο Νίκος Λιβάνης και ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης. Είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Ένα μεγάλο χταπόδι έχει τυλίξει ένα κοχύλι μέσα στο οποίο θα στέκεται όρθια η Βασίλισσα και θα χαιρετά τον κόσμο μοιράζοντας φιλιά και χαμόγελα αισιοδοξίας. Θα υπάρχουν ιππόκαμποι, ψάρια, καραβίδες, κοχύλια, τα οποία θα διαμορφώνουν την τελική εικόνα της θάλασσας, η οποία θα γίνεται διακριτή και με το ύφασμα στο κάτω μέρος του άρματος. Μια έκρηξη χρώματος με έντονα και φωτεινά χρώματα.
Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, εφημερίδες, πανιά, φόδρες και χρώματα.
Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, μέσα από την εμπνευσμένη εμψύχωση μορφών με την οποία οι καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.
Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στον χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς ώστε κάθε Καρναβάλι να ξεπερνά το προηγούμενο σε ποιότητα.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes