Η παράσταση «Γκάμπυ», στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Μια αντισυμβατική γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, η οποία αφιερώθηκε στον έρωτα, έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα και πλάνεψε τους άντρες, βλέπει όλη τη ζωή της να παρουσιάζεται ως παράσταση.
Εμπνευσμένη από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή μου», των εκδόσεων Κάκτος, και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Νίκου Τσιφόρου, η παράσταση «Γκάμπυ (Μείνατε ευαίσθητοι)» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, έως τις 12 Ιανουαρίου 2016, κάθε Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, και κάθε Τρίτη, στις 9 το βράδυ.
Η ηρωίδα του έργου, η Γκάμπυ, γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζε παράλογη. Σε νεαρή ηλικία, κάνει μια «επιλογή ανεξαρτησίας». Μακριά από οικογένεια, από εργοδότες - έγινε η ίδια και «επιχειρηματίας» και «προϊόν» - και από έρωτες που πληγώνουν, παίρνει έναν δρόμο, που της δίνει όλα όσα θέλει και κρατά μακριά της όλα αυτά, στα οποία έμαθε να αμύνεται.
Τα χρόνια περνούν, γίνεται γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών - είτε για τις ασύγκριτες υπηρεσίες της, είτε για το μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή    της -, δεν κάνει διακρίσεις στην πελατεία της και δέχεται στο σπίτι της από βοσκούς μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. 
Είναι βαθιά θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές, προκειμένου να αποκαλύπτει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης.
Κάπου στα μέσα της πολυτάραχης ζωής της, το 1960, ο εαυτός της σε μικρή ηλικία και ο εαυτός της σε μεγάλη ηλικία φτάνουν στο σπίτι της, φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις μιας περασμένης ευτυχίας και το μέλλον μιας μονότονης ηρεμίας. Η Γκάμπυ, μια επαγγελματίας του έρωτα, κάνει μαζί τους την ανασκόπηση της ζωής της, μέχρι που, μια νύχτα, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αν είχε αφήσει ένα σημείωμα, πριν φύγει, αυτό θα έλεγε: «Μείνατε ευαίσθητοι».
Διαπερνώντας την περίοδο 1930 - 1990, η παράσταση σκιαγραφεί την κοινωνική φυσιογνωμία και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, υπό το πρίσμα του λόγου και του βλέμματος μιας ιέρειας του έρωτα. Μια περίοδος ιστορικών ανατροπών και αισθητικών εξελίξεων, που, αν και ανήκει στο κοντινό μας παρελθόν, μπήκε ήδη στο συλλογικό ασυνείδητο, συναρπάζοντάς μας και ωθώντας μας στη νοσταλγία εκείνων των καιρών, που οι Αθηναίοι ακόμη επεξεργάζονταν τα όρια του έρωτα, ακόμη φλέρταραν, ακόμη ήλπιζαν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Πληροφορίες
Νέο Θέατρο Βασιλάκου: Προφήτη Δανιήλ 3 - 5 και Πλαταιών, Κεραμεικός (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. ταμείου: 211 0132002 - 5, τηλ. θεάτρου: 212 1042777. Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά με δεκάλεπτο διάλειμμα). Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι): 10 ευρώ. Κρατήσεις ομαδικών εισιτήριων: 210 7562938. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.
Ταυτότητα παράστασης
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου - Κίρκη Καραλή, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή, κίνηση: Τατιάννα Μύρκου, σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου, κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου, μουσική διδασκαλία - πρωτότυπη μουσική σύνθεση - ενορχήστρωση: Ελένη Ευθυμίου, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, βίντεο: Ειρήνη Στείρου, φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη, γραφιστικά: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου - Γιάννης Σοφολόγης, βοηθός ενδυματολόγου: Πένυ Σπανού, μακιγιάζ: Md Professionel - Λαμπρινή Αγορού, κομμώσεις: Lemon Poppy Seed - Κωνσταντίνα Μέλλιου, έκδοση προγράμματος: Κάπα Εκδοτική, υπεύθυνος παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης. Πρωταγωνιστούν: Γωγώ Μπρέμπου, Λίλα Μπακλέση, Άγγελος Παπαδημητρίου. Μαζί τους, οι: Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Νίκος Λεκάκης, Γιώργος Σαββίδης, Άλεξ Τριανταφύλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης μετατέθηκε για τον Απρίλιο

Η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης, με την παρουσίαση συλλογών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 13 Απριλίου και όχι στ...