ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβαλάκι στην Τεχνόπολη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το κρητικό φεστιβάλ τεχνών και πολιτισμού «Φεστιβαλάκι», μας δίνει ραντεβού την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα και την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων.
Ένα πολυθέαμα τεχνών, γεύσεων και πολιτισμού με οικοδεσπότες τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον Αντώνη Μαρτσάκη και παραπάνω από 150 συντελεστές από τους χώρους της μουσικής, των γραμμάτων, των κρητικών χορών, των εικαστικών, των παραδοσιακών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, της μαντινάδας και της γαστρονομίας που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στην αυθεντική Κρήτη... την Κρήτη του Ερωτόκριτου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη και του Ξυλούρη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Μουσική | 20:00 – 00:30
Γιάλα: Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον αρχάγγελο της Κρήτης, Νίκο Ξυλούρη, από τους Γιάννη Χήνο, Έκτορα Κυριάκου και Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη
Αντώνης Μαρτσάκης: Από τους πλέον αναγνωρίσιμους βιολάτορες της Κρήτης σε παρέα με τους Φραγκίσκο Μπαλτζάκη (σε ακριβοθώρητα όργανα όπως νταουλάκι, ασκομπαντούρα), Νίκο Μαρεντάκη και Κανάκη Κοζωνάκη

Βασίλης Σταυρακάκης: Ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές & γλεντιστές της Κρήτης σε παρέα με τους ταλαντούχους Γιώργη Μανωλάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Αντώνη Σταυρακάκη
Κρητική καντάδα: Κρητική καντάδα στα στενά της Τεχνόπολης με την παρέα του Βασίλη Σταυρακάκη

Κρητικοί χοροί
Μαθήματα κρητικών χορών (ώρες 18:00 - 20:00) υπό την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Ανδρέα Μαριαννάκη και την καθοδήγηση των πρωτοχορευτών Παναγιώτη Αναγνωστάκη & Μακρίνας Τσιωτάκη του σωματείου για την Κρητική ιστορία, παράδοση & λαογραφία "οι Δροσουλίτες". Επίσης, επιδείξεις Κρητικών χορών κατά την διάρκεια των συναυλιών από τους "Δροσουλίτες" και τον λαογραφικό όμιλο "Αορείτης"

Μαντινάδα
Μην χάσετε τις καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα το φεγγάρι

Εκδόσεις
Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη από τις εκδόσεις Mystis καθώς και μουσικών εκδώσεων από το κρητικο μουσικο εργαστήρι « Αεράκης»

Φωτογραφία
Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να στρέψουν τον φακό τους στα Κρητικά βουνά ... στον ορεσίβιο Κρητικό, στο τοπίο, την πανίδα, την χλωρίδα κλπ. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα τα απολαύσουμε στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ορεινή Κρήτη».

Εικαστικά
37 εικαστικοί εικονοποιούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην έκθεση με τίτλο "Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη" που μετα από πολύμηνη περιοδεία σε ολόκληρη την Κρήτη έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Προβολές |17:00 – 21:00
Cretativity – Η Κρήτη ως τόπος έμπνευσης & δημιουργικότητας μεσα από τα μάτια 6 ξένων καλλιτεχνών | Κριτσωτάκης Μανώλης, 80'
Τι μαντινάδα να σου πω - Μια ταινία για τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη | Μανώλης Ταξειδαράκης, 55'
Η Βεντέτα - Ακαδημαική προσέγγιση του φαινομένου της Βεντέτας | Ερασμία Κοιλιάρη και Μανώλης Πασπαράκης, 70'
Ερωτόκριτος - 77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας | «Παίζουμε Οικολογικά - Ζούμε Λογικά - Ενεργούμε Ομαδικά», σκηνοθεσία: Θανάσης Γκίκας, 12’

Παραδοσιακές τέχνες
Παλιοί αλλά και νέοι, άξιοι συνεχιστές των παραδοσιακών τεχνών μας παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους... για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Στιβάνι: Δημοσθένης Προβιδάκης
Γκιλότα: Κωνσταντίνος Βεστάκης
Κρητική φορεσιά: Λέλα Κλείδη & η πολιτιστική ένωση "Κρήσσες"
Κοπανέλι και Σφακιανή δεσιά: Ευθυμία Αγγουράκη & Αικατερίνη Σπύρου με τον σύλλογο φίλων διασώσεως και διαδόσεως του κοπανελιού, η «Χριστίνα»

Διαλέξεις |19:00 - 20:00
Ο Μύρωνας Σκουλάς μέσα από τις μαντινάδες του | Ομιλήτρια: Ελένη Βιττωράκη, φιλόλογος
Ο «Γκρέκο» μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη | Ομιλητής: Μαθιουδάκης Νίκος, επιστημονικός σύμβουλος εκδόσεων «Καζαντζάκη»

Τοπικές Γεύσεις
Επαφή με τα προιόντα Κρητικών παραγωγών αλλα και την Κρητική κουζίνα μέσα από ειδικά διαμορφωμένο εστιατόριο εντός της Τεχνόπολης (επιμέλεια Κρητικής κουζίνας «Τα Ρωμανάκια»).

Φεστιβαλάκι 2014
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
(Πειραιώς 100, Σταθμός Μετρό «Κεραμεικός»)
Τηλ. 2103453548 | www.technopolis-athens.com


Ώρα έναρξης 17.00
Τιμή εισιτηρίου: 14€ προπώληση | 16€ ταμείο | 12€ άνεργοι (ταμείο) | Δωρεάν τα παιδιά κάτω των 12 ετών συνοδεία γονέων


Σημεία προπώλησης: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και τηλεφωνικά στο 11876

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes