ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί τα Grammy έφαγαν άγριο κράξιμο το 2020;

Το 2020 θα μείνει σίγουρα ανεξίτηλη για τα βραβεία Grammys αφού πρώτη φορά κατηγορήθηκε για αναξιοκρατία.... και όχι άδικα.  

Την προηγούμενη βδομάδα το «Blinding Lights» του Weeknd έσπασε το ρεκόρ του τραγουδιού που έχει μείνει περισσότερο στην κορυφή του Billboard. Πέρα από το συγκεκριμένο κομμάτι, το «After Hours» έχει κάνει το μεγαλύτερο άνοιγμα για R&B φέτος από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Λογικά, θα σάρωνε ό,τι βραβείο θα κυκλοφορούσε φέτος αλλά τα Grammy είχαν άλλη άποψη και τον αγνόησαν επιδεικτικά. Ο δίσκος, αλλά και το όνομα του Abel Tesfaye, απουσιάζουν από τις φετινές υποψηφιότητες, όπως και αυτό της Fiona Apple που έβγαλε ένα άλμπουμ που πήρε απίστευτες κριτικές, αλλά και του Bob Dylan που παραμένει ζωντανός-θρύλος.

Ειδικά όταν βλέπεις ότι η Beyoncé έχει 9 υποψηφιότητες σε μια χρονιά που ουσιαστικά δεν κυκλοφόρησε καινούργια δουλειά αλλά μια ταινία, το Black is King, βασισμένη στo περσινό σάουντρακ του Lion King, όπου συμμετείχε, ενώ είναι υποψήφια στην κατηγορία με τα κινηματογραφικά σκορ. Ακολουθεί με έξι υποψηφιότητες η Τέιλορ Σουίφτ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για το άλμπουμ αλλά και το τραγούδι της χρονιάς για το «Cardigan». Έξι υποψηφιότητες και για την Dua Lipa. Από άνδρες, τις περισσότερες έχει ο Roddy Ricch, με τον DaBaby να είναι υποψήφιος σε τέσσερις κατηγορίες.  Advertisement: 0:20   Τα Grammy ήταν πάντοτε «προβληματικά» βραβεία. Θα ήθελαν να έχουν το βάρος και την αξία των Όσκαρ. Φέτος, τα Grammy άλλαξαν τον τίτλο τριών κατηγοριών τους: το Best Urban Contemporary Album θα λέγεται πλέον Best Progressive R&B Album.

Η άλλη κατηγορία που χρησιμοποιεί τον όρο «urban», Best Latin Rock, Urban ή Alternative Album, θα χωριστεί τώρα μεταξύ του Best Latin Pop ή Urban Album (που αντικατοπτρίζει τη χρήση του musíca urbana) και του Best Latin Rock ή Alternative Album. Τέλος, το World Music Album γίνεται Global Music Album, «για να συμβολίζει», όπως το αιτιολόγησαν, «την απομάκρυνση από συνειρμούς που έχουν να κάνουν με την αποικιοκρατία, το φολκ και το μη-αμερικανικό».

H Beyonce έχει 9 υποψηφιότητες σε μια χρονιά που ουσιαστικά δεν κυκλοφόρησε καινούρια δουλειά. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα αξιοπερίεργα, όπως η παρουσία των Black Pumas, που ήταν και πέρσι προτεινόμενοι για το βραβείο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη.

Φέτος είναι υποψήφιοι για καλύτερο άλμπουμ και κομμάτι της χρονιάς με το ίδιο άλμπουμ – στην deluxe εκδοχή του, αλλά ουσιαστικά το ίδιο! Αν και είναι καλό που αναγνωρίζεται η Megan Thee Stallion την εποχή που πρέπει, η υποψηφιότητά της στην κατηγορία του νέου καλλιτέχνη είναι επίσης άκυρη. Το ίδιο ισχύει και για την Phoebe Bridges, νέα καλλιτέχνιδα, στο δεύτερο μόλις άλμπουμ της. Απλώς ακατανόητο.  

Η Ντάγκαν είχε εκφράσει την ανησυχία της για πάσης φύσεως παρατυπίες που είχαν υποπέσει στην αντίληψή της και είχε απομακρυνθεί από τη θέση της γι' αυτόν τον λόγο.

Απ' ό,τι φαίνεται σήμερα, αρκετοί μουσικοί συμμερίζονται τις απόψεις της.   The Grammys remain corrupt. You owe me, my fans and the industry transparency... — The Weeknd (@theweeknd) November 25, 2020   Ο Weeknd, όταν έμαθε ότι δεν ήταν υποψήφιος, κατηγόρησε σε ένα tweet του ευθέως την Ακαδημία ότι παραμένει διεφθαρμένη, προσθέτοντας ότι δεν ήταν υποψήφιος επειδή προτίμησε να εμφανιστεί στο Super Bowl Halftime Show και όχι στην τελετή των βραβείων.

Αρκετοί συνάδελφοί του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, με πρώτο και καλύτερο τον Drake (που και στο παρελθόν είχε αντιδράσει), ενώ διάφοροι σταρ κατέθεταν τις δικές τους μαρτυρίες από την εμπειρία τους με τον θεσμό, όπως η Halsey, που δεν κρατήθηκε στο Instagram.

«Τα Grammy είναι μια ασαφής διαδικασία» είπε. «Συχνά έχουν να κάνουν με ιδιωτικές παρασκηνιακές εμφανίσεις, με το να ξέρεις τον σωστό κόσμο, με ανεπίσημες εκστρατείες, με τη σωστή χειραψία και με δωροδοκίες που μπορεί είναι αρκετά διφορούμενες για να περάσουν για δωροδοκίες». Είπε, επίσης, ότι για να πάρεις μια υποψηφιότητα πρέπει να δεσμευτείς για αποκλειστικές τηλεοπτικές εμφανίσεις που θα αποφέρουν στην Ακαδημία εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις τη βραδιά της τελετής. Αναφέρθηκε και στον Weeknd: «Δεν έχει πάντα σχέση με τη μουσική, ή την ποιότητα, ή την κουλτούρα» έγραψε. «Αν και είμαι χαρούμενη που οι ταλαντούχοι φίλοι μου αναγνωρίστηκαν αυτήν τη χρονιά. Ελπίζω σε μεγαλύτερη διαφάνεια και αλλαγή. Βέβαια, αυτό το ποστ θα με βάλει σίγουρα στη μαύρη λίστα».

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes