ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

«Θέμα ωρών» η παράταση του lockdown: Τι θα γίνει με εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

Τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, μέχρι να υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση, τοποθετείται η άρση του lockdown καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού κυμαίνονται σταθερά πάνω από 2.000 και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει ασφυκτική.  

Τα τόσο υψηλά επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική, παρά το lockdown, προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς με την κυβέρνηση να εξετάζει διάφορα σενάρια για το πότε και πώς θα ανοίξουν διάφορες δραστηριότητες.   

Οι ανακοινώσεις για τη νέα παράταση του lockdown (που θεωρητικά έληγε στις 6π.μ της ερχόμενης Δευτέρας) αναμένονται ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, με το κυβερνητικό επιτελείο να διαμηνύει πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα δεν θα είναι μαζικό και ταυτόχρονο.   Χριστούγεννα χωρίς ρεβεγιόν και μπαρ   Το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας καθυστερεί ακόμα και όταν γίνει, θα υλοποιηθεί σταδιακά με επαναλειτουργία ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων μέχρι τα Χριστούγεννα.   Το μόνο βέβαιο είναι πως για φέτος οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν ρεβεγιόν και μετακινήσεις εκτός νομού, καθώς οι γιορτές θα είναι οικογενειακές με τον καθένα σπίτι του, το πολύ με μια οικογένεια επιπλέον.  

Σε χθεσινές δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ. «Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο.   Το πιο πιθανό είναι η εστίαση να μην ανοίξει μέσα στις γιορτές, κάτι που έχουν ζητήσει και εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς όπως ισχυρίζονται, το άνοιγμα για 15 ημέρες και μετά ξανά κλείσιμο θα επιφέρει περισσότερη οικονομική ζημία.  

Πότε θα ανοίξουν εποχικά καταστήματα και κομμωτήρια  

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα πωλούνται επίσης από τα σούπερ μάρκετ.   «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατηγορία των εποχικών ειδών δεν θα ενταχθούν τα παιχνίδια, ώστε να λειτουργήσουν και τα αντίστοιχα καταστήματα.   Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα». Σε δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς δεν θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης κορωνοϊού παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.   

Μετά τις γιορτές τα σχολεία  

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί, τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   Το πιθανότερο σενάριο είναι επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και όλα μαζί - Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια, με στόχο να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει όταν είναι ανοιχτά.

Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes