Μετά από αρκετή μυστικοπάθεια ο ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό σε παγκόσμια πανδημία

Άργησε αλλά τα κατάφερε… 
Χρειάστηκαν πολλοί θάνατοι... αρκετή δόση μυστικοπάθειας... και αργά αντανακλαστικά, για αναγκαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, να χαρακτηρίσει ως παγκόσμια πανδημία την εξάπλωση του Covid-19, καθώς ο ιός που μόλις πριν από τρεις μήνες ήταν άγνωστος, έχει μολύνει πλέον περισσότερους από 121.000 ανθρώπους σε Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και περιοχές των ΗΠΑ.
«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των περιστατικών εκτός Κίνας έχουν αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών με κρούσματα έχει τριπλασιασθεί», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς περιστατικών, θανάτων και χωρών που θα επηρεασθούν».
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ήταν επιφυλακτικοί έως τώρα να χαρακτηρίσουν τον Covid-19 παγκόσμια πανδημία, ένας όρος που προσδιορίζει μια νόσο που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλον τον κόσμο.
Το ότι κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία αναμένεται να έχει τέραστιες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εύθραυστες αγορές, οδηγώντας σε ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς  σε ταξίδια και εμπόριο.
Ο αριθμός θανάτων και περιστατικών αλλάζει με την ώρα, με περισσότερα από 121.564 κρούσματα και 4.373 θανάτους ανάτον κόσμο σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση. Εκτός Κίνας επιβεβαιώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο 32.778 περιστατικά σε τουλάχιστον 109 χώρες, από μόλις τέσσερα περιστατικά σε τρεις χώρες στις 21 Ιανουαρίου, όπως δείχνουν τα τελευταία επιβεβαιωμένα από τον ΠΟΥ στοιχεία.

Παρότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται στην Κίνα -από όπου ξεκίνησε η διασπορά τον Δεκέμβριο- εξαπλώνεται ραγδαία σε άλλα μέρη του κόσμου, με την Ιταλία να εμφανίζει τα περισσότερα περιστατικά -σχεδόν 10.149- ενώ ακολουθεί το Ιράν -9.000 περιστατικά- και η Νότια Κορέα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 1.500 σε 36 πολιτείες.

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company στο θέατρο Πόρτα

Η παράσταση «Commun» της ομάδας Creo Dance Company, μετά την πρεμιέρα της στη Δανία, έρχεται για πρώτη φορά στις οθόνες on demand από τη σκη...