ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Nοσοκόμα στην Ιταλία: «Αυτό που ζούμε με τον κορωνοϊό θυμίζει παγκόσμιο πόλεμο»

Με μελανά χρώματα περιγράφει μια νοσοκόμα στην Ιταλία τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του φονικού κορωνοϊού.
Γιατροί και νοσοκόμες εργάζονται νυχθημερόν καθώς η Ιταλία προσπαθεί να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο άνω των χιλίων ανθρώπων στη χώρα. Μεταξύ των νεκρών ήταν κι ένας 59χρονος γιατρός, στενός φίλος της νοσοκόμας Ρομπέρτα Ρε, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Πιατσέντζα.
«Είναι μια εμπειρία που θα τη συνέκρινα μ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο», λέει η νοσοκόμα στον Guardian. «Έναν πόλεμο, όμως, που δεν μπορείς να διεξάγεις με παραδοσιακά όπλα, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος είναι ο εχθρός κι είναι δύσκολο να τον πολεμήσουμε. Το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να μη χειροτερέψει η κατάσταση είναι να μένουμε στα σπίτια μας και να τηρούμε τους κανόνες, να κάνουμε ό,τι έκαναν στην Κίνα, που αποδίδει καρπούς».
Πέρα από τη σωματική εξάντληση και τους κινδύνους μόλυνσης, που αναλαμβάνουν καθημερινά, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθώντας να σώσουν όσο πιο πολλές ζωές μπορούν, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν αφήνουν βαθιές ουλές και στον ψυχισμό τους. «Συνήθως είμαι χαρούμενο άτομο, πιάνω κουβέντα και κάνω αστεία με όλους, αλλά υπάρχουν μέρες που ξεσπάω σε κλάματα και νιώθω κατάθλιψη», λέει η Ρομπέρτα Ρε.
Αλλά και άλλοι επαγγελματίες Υγείας που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία έχουν συγκλονίσει με τις δραματικές περιγραφές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εικόνες του εξαντλημένου προσωπικού στα νοσοκομεία που έχει γονατίσει ο κορωνοϊός. Ο δρ Ντανιέλε Μακίνι, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στην πόλη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας, σε μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook έκανε λόγο για ένα «τσουνάμι που μας έχει παρασύρει όλους», έναν «πόλεμο που ξέσπασε πάνω μας, μια μάχη που διεξάγεται αδιάκοπα νυχθημερόν»
Ο Αντρέα Βερτσέλι, που εργάζεται στη ΜΕΘ νοσοκομείου της Πιατσέντσα, σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook, ανέφερε: «αυτό που ζούμε δεν είναι μια κανονική γρίπη. Καθημερινά καταφθάνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας 40 κρούσματα πνευμονίας»…


Share this:

 
Copyright © 2014 AthensIn. Designed by OddThemes