Άγαλμα του «Λευκού Δούκα» στην πόλη που πρωτοεμφανίστηκε ως Ziggy Stardust

Στο κλαμπ «Friars», στην πόλη Έιλσμπερι, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου, ο Ντέιβιντ Μπάουι εμφανίστηκε για πρώτη φορά επί σκηνής ως «Ziggy Stardust». Εκεί πρωτοκυκλοφόρησαν και δύο από τα άλμπουμ του. Τώρα, στην πλατεία της αγοράς της πόλης, υπάρχει, από την περασμένη Κυριακή, ένα άγαλμα του θρυλικού «Λευκού Δούκα»  της ροκ.
Του έδωσαν το όνομα «Γήινος Αγγελιοφόρος». Ένας μπρούτζινος Ντέιβιντ Μπάουι, που μοιάζει να διασκεδάζει, κοιτάζει τις διάφορες περσόνες που υποδύθηκε στη ζωή του. Ηχεία, πάνω από το γλυπτό παίζουν τραγούδια του Μπάουι, κάθε ώρα και διαφορετικό, όπως αναφέρει το BBC.
Το μπρούτζινο, σε φυσικό μέγεθος, γλυπτό είναι το αποτέλεσμα καμπάνιας στο Kickstarter, που εγκαινίασε ο θαυμαστής του Μπάουι και χρηματοδότης μουσικών, Ντέιβιντ Στοπς -ο οποίος, στο παρελθόν, δούλευε στο «Friars».
«Όταν μας άφησε, τον Ιανουάριο του 2016, ένας χείμαρρος συναισθημάτων γι’ αυτό το συμβάν ανάβλυσε, αμέσως, στην πόλη. Σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, ως μνημείο για την πόλη και τον Ντέιβιντ Μπάουι» δήλωσε ο Στοπς.
Υπέβαλε, επιπλέον, αίτημα να μετονομαστεί η πόλη -από Aylesbury σε Aylesbowie. «Μου φαινόταν τόσο λογικό!» είπε, αλλά οι αρχές της πόλης δεν αγκάλιασαν την ιδέα.
«Όμορφο» βρήκε το γλυπτό ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Music,  Ρομπ Στρίνγκερ. «Νόμιζα ότι θα ήταν μόνο ένα άγαλμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πλήρης επιτομή της ζωής του» πρόσθεσε.
Ωστόσο, δύο μέρες μετά την ανέγερση, το άγαλμα έπεσε θύμα βανδάλων, οι οποίοι το έβαψαν με σπρέι ενώ στη βάση του έγραψαν: «ταΐστε πρώτα τους άστεγους».
Ο Στοπς, σε μια προσπάθεια αισιόδοξης αντιμετώπισης  του συμβάντος, ανέφερε: «Είναι άσχημο και στενάχωρο αλλά, από την άλλη πλευρά, ίσως τώρα να έρθει περισσότερος κόσμος να το δει. Πρέπει να βλέπουμε πάντα και την θετική πλευρά».

Τα χρήματα για την ανέγερση του αγάλματος συγκεντρώθηκαν μέσω crowdfunding μετά από πρωτοβουλία του Ντέιβιντ Στοπς. Αρκετοί τραγουδιστές πραγματοποίησαν συναυλίες, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Αθήνα, από σήμερα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018

Από σήμερα και για έναν ολόκληρο χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργο...