«Πολίτης Κέιν»: 75η επέτειος της συγκλονιστικής δημιουργίας του Όρσον Ουέλς

Ο «Πολίτης Κέιν» (Citizen Kane)  του Όρσον Ουέλς, η ταινία που έμελλε να επαναπροσδιορίσει το σινεμά, γίνεται φέτος 75 ετών. Είχε κάνει πρεμιέρα στο «RKO Palace Theatre» της Νέας Υόρκης την 1η Μαΐου του 1941.
Πέρυσι, ανακηρύχτηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το BBC και στην οποία συμμετείχαν κριτικοί κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

Ήταν η πρώτη δημιουργία του Ουέλς, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία ανέλαβε την παραγωγή, συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς και πρωταγωνίστησε.

Η ταινία - η οποία έλαβε εννέα υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ -  απέσπασε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ για πέντε δεκαετίες λάμβανε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που καταρτίζεται από τους μεγαλύτερους κριτικούς παγκοσμίως, σε ψηφοφορία που διοργανώνει το περιοδικό «Sight & Sound».


Ανεξάρτητα με το πόσο χρονών είναι σήμερα ο «Πολίτης Κέιν», το μυστήριο, η υποβλητική ατμόσφαιρα, τα ανοικτά ερωτήματα, η πλοκή, η τεχνική, οι ερμηνείες και η ανυπέρβλητη κινηματογραφική διήγηση εξακολουθούν και αποδεικνύουν τη διαχρονική μαγεία τους, ασκώντας μια ακατάβλητη γοητεία σε θεατές κάθε ηλικίας, σε όλα τα σινεφίλ μήκη και πλάτη της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Σέρλοκ Ζουμπόμς»

Οι πολυαγαπημένοι νάνοι των κήπων βιώνουν μια θεότρελη περιπέτεια, καθώς πέφτουν θύματα απαγωγής, στην κωμωδία κινουμένων σχεδίων του Τζ...